Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Forum är i dag väl nyttjat. Förutom kommunens egen personal hyr vi ut lokaler till Region Halland, Lokalt ledd utveckling Halland och till Restaurang Forum.”  Bild: Lennart Hildingsson
”Forum är i dag väl nyttjat. Förutom kommunens egen personal hyr vi ut lokaler till Region Halland, Lokalt ledd utveckling Halland och till Restaurang Forum.” Bild: Lennart Hildingsson

Köpet av Forum var en bra affär

Under de tre år som kommunen hittills ägt Forum har alltså Hyltes skattebetalare tjänat totalt 2,3 miljoner. Således en bra affär. Det skriver Ronny Löfquist (S) i en replik till Bo Gunnar Åkesson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Hylte kommun köpte Forum i Hyltebruk av två enkla skäl. Det ena var av rent ekonomiska, det andra för att lösa dålig arbetsmiljö för många av kommunens anställda.

Vid tiden för köpet hyrde och därmed finansierade kommunen i princip hela Forum genom att betala hyror till den då privata fastighetsägaren. Under 2017 betalade Hylte kommun 1 860 000 kronor i hyra för de delar som kommunen utnyttjade.

Efter köpet är våra kostnader för fastigheten ungefär 780 000 kronor lägre, per år. Under de tre år som kommunen hittills ägt Forum har alltså Hyltes skattebetalare tjänat totalt 2,3 miljoner. Således en bra affär.

Under samma period hade Arbetsmiljöverket ställt krav på arbetsmiljön i kommunhuset i Hyltebruk. Vidtogs inga åtgärder väntade dryga viten. De alternativ som dåvarande kommunchefen presenterade för att lösa trångboddheten var två.

Hyr in dyra moduler för ungefär två miljoner om året med placering på parkeringen bakom kommunhuset eller att hyra fler lokaler på Forum. Tilläggas bör att Moderaterna och Centerns lösning på problemet var att bygga till kommunhuset med en ny flygel utmed Järnvägsgatan. En tillbyggnad som hade kommit att kosta 60–80 miljoner.

Från majoritetens sida såg vi inte några av dessa förslag som särskilt attraktiva. Det var i det läget gick vi in i förhandlingar att förvärva Forum. En oberoende värdering gjordes.

Värderingsinstitutet värderade Forum till åtta miljoner med en marginal på plus/minus 400 000 kronor. I inledningen av förhandlingen gav kommunen ett bud på sex miljoner vilket förkastades av säljaren. Slutligen landande köpeskillingen på den värderade summan.

Forum är i dag väl nyttjat. Förutom kommunens egen personal hyr vi ut lokaler till Region Halland, Lokalt ledd utveckling Halland och till Restaurang Forum. De offentliga lokalerna används till biograf, kulturskola och andra kulturevenemang och föreläsningar. På grund av pandemin är givetvis denna offentliga del stängd.

Köpet av Forum ger oss möjlighet att utveckla Hyltes kulturliv. Ett arbete genomfördes förra året kring Forums framtid tillsammans med det lokala kulturlivet. Engagemanget var stort.

Kommunfullmäktige har därefter fattat ett principbeslut att göra Forum till hela kommunens kulturhus. Den omvandlingen kommer ske i små steg. Den stora ombyggnationen kommer inte ske i morgon, inte heller nästa år. Men den dagen det sker kommer det ge ett lyft och skapa stora möjligheter för Hylte kommun att utvecklas som kulturkommun.

Till dess tjänar vi pengar varje dag på att äga Forum. Det är inte så dåligt bara det.

Ronny Löfquist (S)

kommunstyrelsens ordförande

Svar debattartikeln ”Forum kan bli ett sänke för Hyltes ekonomi”