Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Vi vill därför att Vattenfall, inom ramarna för sitt uppdrag att vara ledande i utvecklingen för en miljömässig hållbar energiproduktion, omgående ska genomföra en förstudie för att bygga ny kärnkraft vid Ringhals.” Bild: Annika Karlbom
”Vi vill därför att Vattenfall, inom ramarna för sitt uppdrag att vara ledande i utvecklingen för en miljömässig hållbar energiproduktion, omgående ska genomföra en förstudie för att bygga ny kärnkraft vid Ringhals.” Bild: Annika Karlbom

Kärnkraft för en tillförlitlig elproduktion

Direkt efter ett maktskifte kommer frågan om att bygga ny kärnkraft vara högt prioriterad för en moderatledd regering. Det skriver moderaterna Leo Rand och Fredrika Albertsson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Sveriges elpriser är rekordhöga. I de sydligare delarna av landet har många hushåll svårt att få pengarna att räcka till. Moderaterna och högern har länge varnat för att lägga ner fullt fungerande kärnkraftsreaktorer kommer leda till stigande elpriser, vilket vi i allra högsta grad fick se i vintras.

I slutet av juni rusade elpriserna med 13 524 procent i sektor tre och fyra, där Stockholm, Göteborg och Malmö räknas till, likaså även hela Halland.

Nyligen presenterade den socialdemokratiska regeringen reformer för energipolitiken och kärnkraften. De har gett strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att se över regelverket gällande små modulära kärnkraftsreaktorer.

Energiministern Khashayar Farmanbar (S) sade vid presskonferensen att “kärnkraften är en viktig del av Sveriges energiproduktion” och Annika Strandhäll (S), klimat- och miljöministern sa att det är en viktig fråga att lösa för svenska företag och hushållens.

Moderata ungdomsförbundet och Moderaterna kan inget annat än att instämma. Denna situation som vi länge varnat om är nu verklighet. Men då har regeringen istället valt att aktivt delta i att försämra situationen, genom att lägga ner fullt fungerande kärnkraftsreaktorer.

Moderaterna föreslog redan 2020 att se över regleringen och lagstiftningen rörande kärnkraft. Detta för att försäkra att Sverige kan ligga i framkant av att ta vara på den tekniska utvecklingen och att politiken inte släpar efter.

Det märks att de är valtider när socialdemokraterna återigen gör en helomvändning, går emot det som de tyckte för ett fåtal veckor sedan och i stället kör på oppositionens linje – Moderaternas linje. I ett försök att säkra makten, men med vilket stöd? Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet ställer sig fortfarande emot att bibehålla och utveckla kärnkraften.

Direkt efter ett maktskifte kommer frågan om att bygga ny kärnkraft vara högt prioriterad för en moderatledd regering.

Vi vill därför att Vattenfall, inom ramarna för sitt uppdrag att vara ledande i utvecklingen för en miljömässig hållbar energiproduktion, omgående ska genomföra en förstudie för att bygga ny kärnkraft vid Ringhals. Där även hänsyn till framtida och planerbart behov av en hållbar energiförsörjning.

Leo Rand (M)

ordförande MUF Halmstad och ung kandidat i valet, Halmstad

Fredrika Albertsson (M)

valombudsman MUF Halland och ung kandidat i valet, Kungsbacka