”Moderaterna har länge kämpat för att rädda Ringhals 1.”
”Moderaterna har länge kämpat för att rädda Ringhals 1.” Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Kärnkraft – för en långsiktig elförsörjning

Sverige har en föråldrad kärnkraftslagstiftning som blockerar möjligheterna till en långsiktig elförsörjning. Det skriver två moderater.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS

För att klara klimatomställningen måste vi ställa om. Det kräver inte bara att vi använder mer ren el utan även att vi producerar mer ren el. Landets ledande experter konstaterar att vi måste öka elproduktionen om vi skall kunna ställa om industrin och transportsektorn, som tillsammans står för två tredjedelar av Sveriges utsläpp.

I dag pågår stora investeringar för att minska utsläppen. Svenska flaggskepp som SSAB:s Hybrit, Volvo, Scania och andra investerar nu miljarder för att bryta fossilberoendet.

Trots att det med all tydlighet framgår att Sverige behöver mer el så avvecklar vi fullt fungerande kärnkraft. Moderaterna har länge kämpat för att rädda Ringhals 1. För att behålla och utveckla den svenska kärnkraften krävs främst tre saker:

ANNONS

• Förläng driften av Ringhals 1 och möjliggör för ny kärnkraft.

Moderaterna presenterade nyligen förslag för att rädda Ringhals 1. Reaktorns egenskaper är väsentliga för att vårt nuvarande elsystem ska fungera och mängden el den producerar behövs för att klara omställningen.

Sverige har en föråldrad kärnkraftslagstiftning som blockerar möjligheterna till en långsiktig elförsörjning. I dag får det endast finnas 10 reaktorer i drift på tre utpekade platser i Sverige. På dessa tre platser finns det redan anläggningar, men alla reaktorer är inte i bruk. Mycket pekar på att nästa generation kärnkraft kan spela en viktig roll i den framtida elförsörjningen. Detta innebär flera små reaktorer utplacerade där kraften behövs som mest. Därför behövs en modern kärnkraftslagstiftning som möjliggör för denna utveckling.

• Från förnybart till fossilfritt.

Sveriges elproduktion ska inte generera några utsläpp och den ska leverera den mängd el som klimatutmaningen kräver. Den ska vara trygg, stabil och kunna leverera alla tider på dygnet, året om. Moderaterna vill därför att Sverige ska ha som målsättning att elsystemet ska vara helt fossilfritt och inte förnybart som målet är i dag.

• Möjliggör utvecklingen av ny kärnkraft.

Att förlänga befintlig kärnkraft är viktigt men vi måste också blicka framåt. Utvecklingen går snabbt och för att utvecklingen inte ska gå Sverige förbi behövs en färdplan för nästa generations kärnkraft, som pekar ut behovet av forskning och testanläggningar. Flera andra länder har uppmärksammat denna utveckling, men inte Sverige.

ANNONS

Regeringen försöker regelbundet vilseleda svenska folket med svaret att vi har ett stort elöverskott som vi exporterar till andra länder. På pappret stämmer det regeringen säger, men i verkligheten har vi elbrist i södra Sverige, där 85 procent av alla bor.

Vattenkraften i norr genererar tillräckligt för att det ska bli ett överskott att sälja, men kraften når inte fram i söder. Södra Halland tillhör elområde 4, området där vi sett de mest påtagliga konsekvenserna, såsom att företag inte kan etablera sig eller växa.

Regeringen får gärna fortsätta skryta om hur mycket el Sverige exporterar till andra länder, men Moderaterna ser gärna att regeringen fokuserar mer på att trygga Sveriges elförsörjning först.

Helena Antoni (M)

riksdagsledamot Halland

Fredrika Albertsson (M)

Moderata Ungdomsförbundet Halland

ANNONS