Det skiljer få tusenlappar mellan ingångslönen för en nyexaminerad akademiker och en erfaren och vidareutbildad.
Det skiljer få tusenlappar mellan ingångslönen för en nyexaminerad akademiker och en erfaren och vidareutbildad. Bild: Adam Wrafter/SvD/TT

Investera i den kunskapsintensiva välfärden

Det här året blixtbelyser svensk välfärds utmaningar. De går att vända åt rätt håll. Det vet de som jobbar i välfärden och redan i dag gör människors vardag bättre. Detta skriver Heike Erkers ordförande och Markus Furuberg förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

En epidemi har vänt upp och ner på samhället. Äldreomsorgen går på knäna. Gängkriminaliteten trappas upp.

Det här året blixtbelyser svensk välfärds utmaningar. De går att vända åt rätt håll. Det vet de som jobbar i välfärden och redan i dag gör människors vardag bättre. Äldreomsorgens anställda som säkrar att äldre får vård och omsorg, skolkuratorer som fångar upp elever på glid, socialsekreterare som hittar rätt insatser till barn och vuxna i behov av stöd.

Men vill vi verkligen ta kommando över utvecklingen måste välfärden stärkas och villkoren för de anställda bli bättre. Det gäller inte minst den kunskapsintensiva delen av välfärden. Den riskerar annars att dräneras på kompetens – just när den behövs som bäst. I dag lönar sig knappt utbildning för den som vill göra karriär i välfärden.

ANNONS

Det skiljer få tusenlappar mellan ingångslönen för en nyexaminerad akademiker och en erfaren och vidareutbildad. Samtidigt släpar värderingen av akademisk utbildning i kommunal sektor långt efter den privata. Det skiljer till exempel 5 100 kronor i månaden mellan akademiker inom kommunal och privat sektor i Halland, visar nya siffror som Akademikerförbundet SSR tagit fram från SCB.

Enda sättet att höja sin lön har varit att söka sig vidare. Det har skapat en kostsam personalkarusell i den kunskapsintensiva delen av välfärden. Vi inser att glappet mellan kommunala och privata akademiker inte kan åtgärdas i ett svep. Men vi accepterar inte arbetsgivare som säger stopp till alla löneökningar. Vi måste ta första steget mot att utjämna klyftan och arbetsgivarna måste öppna för lönekarriärer även i välfärden.

Till de som hävdar att det inte finns pengar har vi en fråga. Har vi råd att låta bli? Vårt svar är nej. Inte när behoven av sociala åtgärder, brottsförebyggande arbete och stärkt välfärd ser ut som i dag. Därför ställer Akademikerförbundet SSR följande krav i avtalsrörelsen:

• Vi vill se en partsgemensam satsning på kompetensförsörjning. Den ska göra lönekarriärer möjligt så att erfarna akademiker stannar kvar och utvecklas med verksamheten.

• Avlasta chefer och akademiker med administrativt stöd och värdera specialisttjänster högre. Akademiker ska inte förlora tusentals kronor per månad för att de valt svåra och viktiga jobb i kommuner och regioner.

ANNONS

• Investera i den kunskapsintensiva välfärden. Här måste regeringen säkra finansieringen.

Heike Erkers

ordförande, Akademikerförbundet SSR

Markus Furuberg

förhandlingschef, Akademikerförbundet SSR

ANNONS