Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Invandring ska vara positiv för Sverige

För oss är det viktigt att alla som kommer till Sverige steg för steg kvalificerar sig till bidrag och välfärdsförmåner genom jobb. Det skriver tre halländska moderater.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

”Det förslag som migrationskommittén diskuterade skiljer sig på flera punkter från det som förslag som ligger på riksdagens bord i dag.” Bild: Marko Säävälä/TT
”Det förslag som migrationskommittén diskuterade skiljer sig på flera punkter från det som förslag som ligger på riksdagens bord i dag.” Bild: Marko Säävälä/TT

Vi behöver en ny integrationspolitik, med målsättningen att invandringen ska vara bra för Sverige. För Sverige är en framgångsrik internationalisering en överlevnadsfråga. Hundratusentals människor som kommit hit under årens lopp har berikat vårt land med kultur, kunskap och ökat välstånd. Men så har det inte blivit under de senaste åren eftersom vi misslyckats med integrationen.

Nya siffror visar att 675 000 av de som invandrat till Sverige och som är i arbetsför ålder inte är självförsörjande. Det är ett stort misslyckande, inte bara för Sverige utan för långt fler. Varje person som kommer ny till Sverige och inte kan försörja sig innebär att vi får mindre resurser till annat.

Den mest påtagliga är att det blir betydligt färre som vi kan erbjuda en fristad. Men det leder också till försämrade skolresultat, ökad kriminalitet och större social utsatthet.

I stället för att ta tag i de problem Sverige har på integrationsområdet, så lägger regeringen ut dimridåer för att dölja ett lagförslag om ökad invandring till Sverige. Det är stor skillnad mellan vad migrationsministern säger och vad han gör i praktiken. Det förslag som migrationskommittén diskuterade skiljer sig på flera punkter från det som förslag som ligger på riksdagens bord i dag.

Det saknas till exempel förslag på krav om språk och kunskaper om det svenska samhället. Det kommer bli lättare att ta hit anhöriga och det finns fler undantag från försörjningskravet vid anhöriginvandring, vilket kommer leda till klart högre invandring än idag.

Moderaterna vill att invandringen ska vara positiv för Sverige. Vi vill kunna hjälpa andra, men ska vi hjälpa människor så måste vi också ge dem förutsättningarna att återuppbygga sina liv här i Sverige. För oss finns det då två helt avgörande faktorer som måste uppnås.

Därför vill Moderaterna att integrationspolitiken löpande ska utvärderas mot hur många som är självförsörjande och hur många som talar förståelig svenska. För att uppnå dessa mål har Moderaterna presenterat 100 konkreta förslag för att vända på dagens integrationsutveckling.

För oss är det viktigt att alla som kommer till Sverige steg för steg kvalificerar sig till bidrag och välfärdsförmåner genom jobb. Utgångspunkten är att ersättningen de första fem åren ska vara lägre än för de som bott här länge. Moderaterna vill även ha ett bidragstak för personer som lever på försörjningsstöd. Språkkrav både för permanent uppehållstillstånd och för medborgarskap, ett fullvärdigt medborgarskap måste innebära både skyldigheter och rättigheter.

För att alla barn ska lära sig tillräckligt bra svenska innan första klass behövs språkförskola i utsatta områden. Otryggheten i våra utsatta områden försvårar integrationen så för att bryta utvecklingen behövs därför förbud mot deltagande i kriminella organisationer, straffen för gängkriminella fördubblas och dagens mängdrabatt slopas.

I dag splittrar den misslyckade integrationen vårt samhälle på ett farligt vis, som får negativa konsekvenser för både Halland och Sverige som helhet. Vi är övertygade om att det går att vända samhällsutvecklingen till något positivt men för det krävs en ny regering. En regering med kraft att styra Sverige.

Lars Püss (M)

riksdagsledamot Halland

Jonas Bergman (M)

kommunstyrelsens ordförande Halmstad

Roland Norrman (M)

kommunråd Laholm