Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Kulturhuset är inte i kommunens ägo utan ägs av ett privat företag som producerar bostäder, och något överlämnande av fastigheten kan naturligtvis inte komma i fråga.” Bild: Jörgen Alström
”Kulturhuset är inte i kommunens ägo utan ägs av ett privat företag som producerar bostäder, och något överlämnande av fastigheten kan naturligtvis inte komma i fråga.” Bild: Jörgen Alström

Inom fem år får vi nya fina bostäder

Kommunen kan inte tvinga fastighetsägaren till Kulturhuset att byta eller överlämna fastigheten till någon annan. Äganderätten är grundlagsskyddad i Sverige. Det skriver moderaten Roland Malmenborn i ett svar till Ulf Andersson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Ulf Andersson ondgör sig över utebliven kommunikation när det gäller möjligheten att bedriva teaterverksamhet i den gamla Folkparksbyggnaden.

Den politiska majoriteten i Halmstad har beslutat att genom ett detaljplanearbete utveckla Folkparksområdet till ett attraktivt bostadsområde.

Kulturhuset är inte i kommunens ägo utan ägs av ett privat företag som producerar bostäder, och något överlämnande av fastigheten kan naturligtvis inte komma i fråga. Även om fastigheten hade ägts av kommunen så hade den tillhört skattebetalarna i kommunen och står då under kontroll av bestämmelser om hur kommunala fastigheter får behandlas.

Att kommunen avyttrade fastigheten var i grunden befarade stora kostnader för underhåll och en till synes hopplös situation att lösa de säkerhetskrav som finns för dylika byggnader.

Det byggföretag som äger fastigheten jobbar nu med att färdigställa detaljplanen, och förbereder arkitekter på att konstruera och rita trevliga bostäder på platsen.

De goda sidor och kunskaper som debattören tillika entreprenören ger uttryck för att ha i sin artikel kan säkert visa sig fungera lika bra på andra mer lättillgängliga byggnader.

Om man nu kan allt inom kulturarrangemang så borde man kanske först tänka på att om människor har någonstans att bo och leva så kommer, visar historien, kulturen att uppstå spontant i varierande former.

I den framtid vi jobbar med för att utveckla Halmstad kommun så behövs det cirka 18 000 nya bostäder i staden och ytterligare ett antal tusen i andra serviceorter.

Folkparksområdet är utmärkt för den tänkta exploateringen med närhet till centrum och en bra befintlig infrastruktur. Mark mot Nissan och grönska skyddas.

Att blanda ihop detta med ärenden om strandskog och ett annat detaljplaneärende om ett eventuellt hotellbygge hör inte alls ihop. Strandskogen hanteras numera av hovrätten och detaljplanen för det omtalade hotellet pågår med alla möjligheter för insyn enligt plan och bygglagen.

Slutligen så kan naturligtvis inte kommunen tvinga fastighetsägaren att byta eller överlämna fastigheten till någon annan. Äganderätten är grundlagsskyddad i Sverige, och det är man glad för när dylika fria fantasier som Ulf Anderssons dyker upp.

Att pandemin sätter käppar i hjulen för många, företagare och privatpersoner, är väl känt, men det finns knappast något annat val vi kan göra än att följa de råd som myndigheterna ger oss nu.

Vi får hoppas att den kultur som vi var och en söker återuppstår när vi fått ordning på vaccin och smitthärdar.

Dessvärre är det så att mötesplatser för fler än åtta personer just nu är svåra skapa.

Roland Malmenborn (M)

ledamot teknik- och fritidsnämnden Halmstad

Svar till Ulf Andersson, ”Överlämna Kulturhuset till oss och vi utlovar en blomstrande verksamhet”.