Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ingenting annat än en skymf

Alliansen i Region Halland skickar en olycklig signal till väljarna om att vallöften i fortsättningen bör tas med en nypa salt. Det skriver Christian Ekström, vd för Skattebetalarna, om förslaget att höja regionskatten i Halland.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Alliansen i Region Halland tvärvänder och vill nu höja skatten med 58 öre från 2020. Inför valet svarade samtliga partier att skatten inte skulle höjas. Det är inte utan att man undrar vilket beslutsunderlag partierna saknade i september men som man blott åtta månader senare nu fått tillgång till. För beskedet till väljarna i valrörelsen var väl inte bara valfläsk?

Inför valet var Allianspartierna rörande överens om att en skattehöjning inte behövdes. I stället skulle man jobba smartare och effektivisera verksamheten. Nu menar politikerna att skattehöjningen behövs för att regionen inte ska gå med en halv miljard kronor i underskott nästa år.

I sitt pressmeddelande skriver regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) att alliansen ”konstaterar att pengarna inte räcker till de stora omställnings- och investeringsbehov som vi har framför oss, trots att alla verksamheter har fortsatta krav på sig att effektivisera. Vi kan inte spara så mycket i vården, därför ser vi ingen annan utväg än att höja skatten”.

Alliansen menar att det som kostar pengar för regionen är att det blir allt fler äldre. Men att vi står inför demografiska utmaningar är inte direkt någon nyhet. Inte heller intäktssidan torde överraska. SKL publicerar sina skatteunderlagsprognoser för regionerna fem gånger om året. Visserligen visade den senaste prognosen (maj 2019) för Halland en dämpad skatteunderlagstillväxt 2020 med 81 miljoner kronor jämfört med fjolårets augustiprognos.

Men samtidigt pekade siffrorna då på att regionen skulle gå med ett betydligt större underskott än 2018 års utfall på 18 miljoner. Så frågan är hur kan man på åtta månader gå från att meddela att ytterligare finansiering inte behövs, till att behöva höja skatten med hela 440 miljoner kronor för att undvika en halv miljard i underskott? Beskedet tyder på en oroväckande brist på respekt för medborgarnas pengar, och skickar en olycklig signal till väljarna om att vallöften i fortsättningen bör tas med en nypa salt.

Att det som behövs i vården alltid är mer pengar är en problemformulering som brukar komma från vänster. Vi är nog alla överens om att vård är bland det viktigaste vi får för våra skattepengar, men trots att det är få länder som lägger lika mycket på sjukvården som Sverige är produktivitetsnivån usel.

I en rapport från Svenskt Näringsliv (2016) om produktivitetsskillnader mellan akutsjukhus i Norden konstaterades att det finns en betydande produktivitetspotential i den svenska akutsjukvården. Det gäller såväl om man jämför produktiviteten på akutsjukhusen i de andra nordiska länderna, som om man studerar skillnader mellan svenska sjukhus.

Att Alliansen vill kasta mer pengar på vården i Halland i stället för att lösa de strukturella problemen är att följa den enkla vägens politik. Och att säga en sak till väljarna i valrörelsen och åtta månader senare göra det rakt motsatta är ingenting annat än en skymf.

Christian Ekström

vd Skattebetalarna