”Var sjunde Halmstadbo berättar att de har avstått från till exempel promenader eller restaurangbesök på grund av oro att utsättas för brott.”
”Var sjunde Halmstadbo berättar att de har avstått från till exempel promenader eller restaurangbesök på grund av oro att utsättas för brott.” Bild: Benjamin Troff

Ingen Halmstadbo ska begränsas av rädsla

I den moderatledda Alliansens senaste budget för Halmstad finns en rad nya satsningar på trygghet. Under våren kommer en ansökan skickas in för att få placera ut kameror i stadskärnan. Det skriver tre moderata företrädare.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS

Trygghet är en av de allra viktigaste politiska frågorna för väljarna och har blivit allt viktigare sedan valet 2018. För oss moderater, som alltid har prioriterat trygghetsfrågorna, hade detta kunnat vara en positiv utveckling – om inte bakgrunden till väljarnas ökade intresse hade varit så djupt tragisk.

Sedan 2012 har kurvan över dödligt våld i Sverige nästan oavbrutet pekat uppåt. Våldet drabbar alla och de senaste åren har flera tragiska händelser inträffat, där helt oskyldiga har blivit offer för uppgörelser mellan kriminella. Även i Halmstad märks den ökade otryggheten tydligt och i dag upplever var tionde Halmstadbo att oron för brott påverkar deras livskvalitet stort.

ANNONS

I den moderatledda Alliansens senaste budget för Halmstad finns en rad nya satsningar på trygghet. Under våren kommer en ansökan skickas in för att få placera ut kameror i stadskärnan. Kameraövervakning har inte bara en avskräckande effekt, utan har även vid ett flertal tillfällen kunnat användas för att identifiera gärningsmän i Halmstad. Handläggningstiden för tillstånd är tyvärr oacceptabelt lång och det är uppseendeväckande hur staten så totalt misslyckas med att säkerställa tillräckliga resurser för tillståndsgivning, när vi som kommun stiger fram och tar ansvar för något som i grund och botten är en statlig fråga.

Parallellt med ansökan om kameraövervakning pågår också arbetet med att införa kommunala ordningsvakter, samtidigt som vi i vårt och polisens senaste medborgarlöfte har säkerställt ökad närvaro av uniformerad polis i centrum.

Trygghet handlar dock om mycket mer än enbart övervakning, lagstiftning och ökade resurser till rättsväsendet. Även förebyggande insatser har prioriterats, liksom mycket omfattande investeringar i utvecklingen av inbjudande och trygga offentliga miljöer.

Vi är nämligen övertygade om att trygghet också skapas när Halmstadborna fyller det offentliga rummet med liv och rörelse. Våra omfattande investeringsbudgetar med fokus på stadskärnan kommer de kommande åren att förändra Halmstad till en tryggare, mer inbjudande och mer levande stad. Uppdaterade torgmiljöer, ny och bättre belysning och ett mer levande kvällsliv genom förenklade regelverk är långsiktiga åtgärder som kommer öka tryggheten hos våra invånare.

ANNONS

Utöver detta har nya arbetsmetoder införts och nya resurser har tillförts för att aktivt arbeta med trygghetshöjande åtgärder på Vallås och Andersberg, i nära samarbete mellan kommunen, föreningslivet, näringslivet och polisen.

Var sjunde Halmstadbo berättar att de har avstått från till exempel promenader eller restaurangbesök på grund av oro att utsättas för brott. Vi kommer inte vara nöjda förrän varenda invånare i Halmstad känner sig fria att leva sitt liv fullt ut – utan att begränsas av rädsla för att bli ännu ett brottsoffer.

Jonas Bergman

kommunstyrelsens ordförande

Anna Fallkvist

gruppledare kommunfullmäktige

Christofer Lundholm

ordförande Moderaterna Halmstad

Moderaterna i Halmstad

ANNONS