”I dag har Smedjebacken 11 platser för korttid och 7 boendeplatser för personer med kognitiv svikt. Det är alltså en liten verksamhet.”
”I dag har Smedjebacken 11 platser för korttid och 7 boendeplatser för personer med kognitiv svikt. Det är alltså en liten verksamhet.” Bild: Kenny Hjälte

Ingen flyttas mot sin vilja eller utan dialog

Av debatten om Smedjebacken i Knäred kan man få intrycket att vi skyndsamt avser sätta människor på gatan, vilket givetvis är direkt felaktigt. Det skriver de moderata ledamöterna i Laholms socialnämnd.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Den senaste tiden har det varit flera debatter och skriverier om äldreboendena i Laholm, då särskilt Randerslund och Smedjebacken.

Låt oss börja med att påpeka att de politiker som sitter i socialnämnden har valt att vara aktiva i nämnden tack vare sitt engagemang för utsatta människor som behöver stöd av samhället. Ingen har ett politiskt engagemang för att spara pengar eller göra försämringar för denna grupp människor.

Som politiker har vi dock ett ansvar att ha framförhållning för hela kommunen och förbereda verksamheten på de framtida utmaningar vi står inför. En framtida utmaning är att andelen äldre laholmare beräknas öka mycket i vissa tätorter och mindre i andra.

ANNONS

Vid kusten saknas för tillfället äldreboende helt. Detta är en långsiktig process som påverkar var vi bygger, renoverar och ändrar i verksamhetens inriktning.

När det gäller Smedjebacken i Knäred kan man få intrycket av reaktionerna i sociala medier och insändare att vi skyndsamt avser sätta människor på gatan, vilket givetvis är direkt felaktigt. ”Skyndsamt” i kommunala sammanhang är dessutom inte samma sak som att omgående agera utan konsekvensanalyser eller individuell hänsyn.

I dag har Smedjebacken 11 platser för korttid och 7 boendeplatser för personer med kognitiv svikt. Det är alltså en liten verksamhet. Korttidsplatser innebär att man bor i genomsnitt 14 dagar där, ofta efter sjukhusvistelse och för rehabilitering/träning. Det vill säga inte avsett för stadigvarande boende. Därmed är det ingen som ”flyttas” mot sin önskan, även om dessa tillfälliga platser flyttas till annat boende i kommunen.

När det gäller övriga boende så skulle givetvis ingen flyttas utan en individuell dialog med de boende och deras företrädare. I de fall någon skulle ha stark anknytning till Knäred hade det givetvis skett en dialog om möjligheterna att flytta till Björkebogården som ligger i Knäred. Detta när möjligheten finns och då troligen delar av personalen kunnat följa med.

Men en individuell analys hade även kunnat visa att vissa av de boende kanske hamnat i Knäred, då det inte funnits plats på annan ort och därmed kanske till och med önskat flytta. Vi vill alltså klargöra, ingen hade ”flyttats” från Knäred mot sin vilja.

ANNONS

Det kan vara på sin plats att påpeka att Smedjebacken stängde 16 platser förra året, samtidigt som Björkebogården öppnade 8 nya platser.

Nu är dock inte sista ordet sagt när det gäller Smedjebacken, demenscentrum eller framtida prioriteringar.

Var våra framtida äldreboenden ska vara lokaliserade är en fråga för kommunens arbete med lokalförsörjning som just nu pågår.

Kenneth Camitz

Christer Sjöberg

Gunilla Karlsson

Jovica Babic

moderata ledamöter socialnämnden i Laholm

ANNONS