Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Dock hoppas jag att mitt parti tar en tydligare ställning i frågan om förtätning av Nyhemsområdet.” Bild: Roger Larsson
”Dock hoppas jag att mitt parti tar en tydligare ställning i frågan om förtätning av Nyhemsområdet.” Bild: Roger Larsson

Inga befintliga grönytor försvinner på Nyhem

Vi tycker att det hade varit fantastiskt med en byggnad på 14 våningar vid Laholmsvägen med smålägenheter och utökad service. Det skriver Tobias Hultqvist (M) apropå artikeln om höga hus på Nyhem.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Jag som skriver det här inlägget kandiderar till kommunalvalet i hösten. Åsikterna som framförs är mina egna och jag skriver i egenskap av kommuninvånare.

Dock hoppas jag att mitt parti tar en tydligare ställning i frågan om förtätning av Nyhemsområdet. Ett område som lätt förbises med tanke på den täta bevakningen om utvecklingen av Eketångaskogen, Folkets park och hotellet på Österskans.

När jag läste artikeln ”Strid om höga hus på Nyhem – 300 bostäder kan skapas” reagerade jag på sättet som Tony Stané (S) talar om människor på Öster. Han menar att om detta hade varit i en annan del av stan hade politikerna inte kunnat bryta en kvist utan att det blir ramaskri.

Då vill jag att Stané ska fråga sig om det inte är så att ”vi på Öster” inte klagar för att vi faktiskt vill ha utveckling? Resonemanget att vi på Öster inte skulle vara myndiga och kunna föra vår egen talan spär på ett polariserande där man förstärker bilden av att människor skulle ha olika förmågor och förutsättningar beroende på var man bor.

Min familj äger en villa 200 meter från planområdet och vi tycker att det hade varit fantastiskt med en byggnad på 14 våningar vid Laholmsvägen med smålägenheter och utökad service.

När en student är färdig med sin utbildning så stannar denne ofta kvar i staden som de utbildas i vilket leder till fler i Halmstad. Nu tvingas familjer hyra rum hos villaägare i området som får agera hyresvärdar. Högskolan i Halmstad skriker efter bostäder, något som även Jonas Bergman (M) uppmärksammar i Hallandsposten.

Studentkåren erbjuder inte bostäder till medföljande familjer. Internationella studenter som även är barnfamiljer tvingas ofta dela lägenhet med andra studenter i det fördolda eller tvingas in på en svart andrahandsmarknad med risk för avhysning. Detta är en fruktansvärd situation för en familj som skall etablera sig i ett nytt land att inte ha tryggheten till en bostad.

Det är högutbildade människor som kommer hit för att studera och arbeta. De förtjänar en grundtrygghet och en bostad. De är alla välutbildade och betalar dyra pengar för sina utbildningar. De studerar utan svenskt studiestöd och kommer snabbt i arbete.

Enligt fastighetsägarens förslag försvinner inga nuvarande grönytor utan i stället vill man göra om en parkeringsplats till en park. Öster är en grön stadsdel. Närbelägna Linehedsparken är en jättefin grön oas mellan bostadsområdena och ett flertal parker finns i området. Halmstad arena, utegymmet och beachvolleyplanerna vid Engelbrektsparken och tennisbanan vid Skogabyparken erbjuder aktiviteter för alla.

Det som är viktigt vid planering av grönområden är att man gör det rätt från början i planeringen av Tullkammarkajen, högskoleområdet och den fördjupade översiktsplanen för Larsfrid.

Det är här som stora områden nyplaneras eller omplaneras och där man kan implementera grönområden för rekreation men även fysiska aktiviteter med bowlingbanor och padelhall.

Tobias Hultqvist (M)