Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Halmstads kommun har en möjlighet att garantera alla unga en näringsrik måltid trots att studierna sker hemifrån." Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Inför gratis skollunch till alla elever

Det är inte en åsikt, utan en självklarhet, att kommunen fortfarande ska erbjuda skollunch till alla som behöver det. Det skriver styrelsen för SSU Halmstad som vill att kommunen ger ut luncher antingen från restauranger eller att eleven kan hämta dem på skolan.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

När nyheterna om covid-19 nådde oss var framtiden osäker. Nu står vi här och nuläget är tufft. Vi märker alla hur lågkonjunkturen sträcker ut sig över landet.

De som inte redan varslats eller hotats av uppsägning är nu oroliga för sina arbeten. Pengar på kontot är inte längre en självklarhet och de som redan hade det tufft får det nu ännu tuffare.

Dessutom har gymnasieeleverna hemskola. En del elever spenderar därav ännu mer tid i ett osäkert hem där mat eller trygghet inte är en självklarhet. Dessa elever förlorar också en av få bra måltider de får under dagen, då skollunchen går förlorad.

Därför försvinner inte kommunens ansvar, även om skolan sker från hemmet. Därför är det inte en åsikt, utan en självklarhet, att kommunen fortfarande ska erbjuda lunch till alla som behöver det. Därför vill SSU Halmstad att kommunerna ger ut skolluncher, antingen från restauranger eller att eleven kan hämta dem på skolan.

Förslaget hjälper de allra mest utsatta men i slutändan gynnar det hela kommunens gymnasieelever. När skolorna flyttas till skärmen ställs rutiner på ändan. Många unga kämpar med att anpassa sig till en ny vardag och där riskerar lunchen att ryka. Ett riktigt mål mat är alltid bättre än att hoppa över lunchen eller att värma sig en skål nudlar. Att ge alla elever tillgång till ett bra mål mat om dagen ger bättre förutsättningar att klara av skolan och hjälpa dem bibehålla en god hälsa.

I kommuner som Kalmar och Västervik har man löst problemet med att elever får hämta take-away lunch på restauranger. Att förse elever på Halmstads gymnasieskolor med skollunch på detta sätt skulle kunna vara en lösning.

Samtidigt finns det en risk att själva poängen med distansundervisningen försvinner med denna lösning. Om elever ska hämta skollunch på restauranger blir det fler folk i rörelse och därmed större smittspridning.

Trots detta finns många möjliga lösningar på problemet. Till exempelvis genom att eleverna som inte bor centralt kan hämta ut lunch på sin lokala grundskola eller på en lokal mataffär. Vi har fullt förtroende för att kommunen i samarbete med lokala företag och restauranger kan hitta en lösning!

I spåren av gymnasieskolornas distansstudier finns elever som mister sin enda chans till lunch. Samtidigt ser vi hur restaurangerna drabbas hårt av pandemin. Många inom branschen har det tufft.

Halmstads kommun har en möjlighet att garantera alla unga en näringsrik måltid trots att studierna sker hemifrån och samtidigt stödja en utsatt bransch för att motverka fler uppsägningar.

Låt inte kommunen tjäna pengar på att elever mår dåligt i pandemitider. Samma rätt till en likvärdig utbildning finns fortfarande kvar!

Jenny Sjöstedt

Edvina Axelsson

Sima Benni

Linn Ingels Karder

SSU Halmstad