Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”1,3 miljoner människor i Sverige kan i dag inte försörja sig själva och långtidsarbetslösheten har aldrig varit lika hög som nu.” Bild: Jessica Gow/TT
”1,3 miljoner människor i Sverige kan i dag inte försörja sig själva och långtidsarbetslösheten har aldrig varit lika hög som nu.” Bild: Jessica Gow/TT

Inför ett bidragstak och minska bidragsberoendet

Moderaterna kommer att samla alla partier som vill att det ska bli lättare och billigare att anställa, och som är redo att göra det som krävs för att fler ska bli fria från bidragsberoendet. Det skriver moderaten Christofer Lundholm.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Höstens val är ett ödesval på många sätt. Inte minst i synen på bidrag och arbetets värde. Valet står mellan arbetslinjen och ett förödande bidragssamhälle.

Under den gångna mandatperioden har vi moderater arbetat målmedvetet för att stärka arbetslinjen i Halmstad. Vi har bland annat satt krav på heltidsaktivering som krav för att uppbära försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag. Vi har skärpt tillämpningsanvisningarna för utbetalningen av detsamma och har fattat beslut att alla misstankar om bidragsbrott ska polisanmälas.

Att bryta bidragsberoendet är ett långsiktigt arbete. Vi ser i år en något vändande trend i Halmstad där antalet hushåll beroende av försörjningsstöd minskar. Dock ökar kostnaderna för utbetalningar. Mycket till följd av de ökande priserna i samhällsekonomi vilket kommer av den höga inflationen.

Det behövs dock flera förändringar på nationell nivå för att minska bidragsberoendet. 1,3 miljoner människor i Sverige kan i dag inte försörja sig själva och långtidsarbetslösheten har aldrig varit lika hög som nu. Samtidigt kan en familj med två vuxna och fyra barn till och med förlora pengar om ena föräldern tar ett jobb.

Företagare vittnar om att det är svårt att hitta personal eftersom människor som får erbjudande om jobb tackar nej när det lönar sig mer att ta emot bidrag. Bidrag läggs på hög. Det måste få ett slut.

Nuvarande regering har inte gjort några ansträngningar för att ändra på det samtidigt som bidragsberoendet kostar samhället 30 miljarder varje år. Ungefär lika mycket som polisens totala budget!

Moderaterna går till val på att införa ett bidragstak. Fler ska kunna ta sig ur bidragsberoendet. Ett bidragstak kommer garantera att den som går från bidrag till jobb alltid ska märka skillnad i plånboken. För den som kan jobba ska det aldrig bli en förlustaffär att välja lön framför bidrag.

Sverige behöver en helt ny regering som framhåller arbetslinjen, fokuserar på att minska bidragsberoendet och att bygga Sveriges ekonomi stark.

Moderaterna kommer att samla alla partier som vill att det ska bli lättare och billigare att anställa, och som är redo att göra det som krävs för att fler ska bli fria från bidragsberoendet.

Vi har kommit en bra bit i Halmstad. Nu krävs en ny moderatledd regering för att arbetslinjen ska få än större effekt. Det är dags att få ordning på bidragsberoendet i hela Sverige!

Christofer Lundholm (M)

ordförande utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Halmstad