"Våra ambassadörer utbildar och föreläser inom en rad områden: om sin resa inom psykiatrin, olika psykiska sjukdomar och funktionstillstånd, migration och återhämtning."
"Våra ambassadörer utbildar och föreläser inom en rad områden: om sin resa inom psykiatrin, olika psykiska sjukdomar och funktionstillstånd, migration och återhämtning." Bild: isabell Höjman/TT

I det lilla finner vi tröst

Den 5 maj är Hjärnkolls årliga kampanj då psykisk hälsa uppmärksammas. Två företrädare från Hjärnkoll berättar här om sina erfarenheter från coronakrisen.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Tre av fyra har direkt eller indirekt erfarenhet av psykisk ohälsa. Trots att det är så vanligt finns fortfarande mycket stigma och fördomar förknippade med psykisk ohälsa. Många är rädda för att bli diskriminerade eller mobbade. Andra, som inte har erfarenhet av psykisk ohälsa är rädda för att göra fel.

Det vill vi ändra på. Bakom Hjärnkoll står organisationerna som ingår i Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH) och kärnan i Hjärnkoll är 300 ambassadörer som föreläser om sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa för att öka kunskap och öppenhet. De förmedlar hopp och engagemang om att det går att förändra en situation och arbeta förebyggande kring psykisk ohälsa.

ANNONS

Våra ambassadörer utbildar och föreläser inom en rad områden: om sin resa inom psykiatrin, olika psykiska sjukdomar och funktionstillstånd, migration och återhämtning.

Vårt mål är att alla ska ha lika rättigheter och möjligheter oavsett psykiskt funktionssätt. Den 5 maj är Hjärnkolls årliga kampanjdag då vi samtalar om psykisk hälsa på gator och torg, i debattartiklar och genom sociala medier

Vardagen har ändrats för oss alla, för vissa mer, för andra mindre. Men alla påverkas vi av coronakrisen. Kriser föder oro, kommer jag bli sjuk, kommer mitt arbete finnas kvar, kommer någon som står mig nära att drabbas? Kanske är jag mer ensam än vanligt, kanske kan jag inte besöka någon jag bryr mig om.

För mig, Sara Niklasson, består vardagen i vanliga fall av många möten, föreläsningar och konferenser. Nästan över en natt blev almanackan tom.

Nu får vi arbeta med att hitta nya vägar, nya lösningar och nya möjligheter. Förr eller senare kommer den efterlängtade vardagen tillbaka, till dess behöver vi fortsätta att sprida hopp om att det går att leva ett bra liv, trots psykisk ohälsa.

När blir det som vanligt igen? Den frågan har jag, Said Lashgrinejad, ställt mig, och svarar så här. I dag väcker coronaviruset oro och sätter skräck i människor. Oron om ovisshet och rädslan för vad som kommer att hända, om det kommer att drabba en själv eller ens nära och kära. När jag tittar i backspegeln på mitt eget liv ser jag bland annat krig, förlust av vänner och flykt från hemlandet. Jag är övertygad om att även du har upplevt bekymmer och problem, men även om upplevelserna är olika är känslan detsamma; oro, ensamhet och hopplöshet.

ANNONS

Som skeptiker kom vändningen i mitt liv när jag blev kristen. Det vände verkligen mitt liv upp och ner på ett bra sätt, liksom inte ”up side down” utan ”right side up!”. Jag fick friden jag längtat efter och glädjen jag saknat.

Glädjen att ha en familj handlar om att dela kärlek med dem, arbetet handlar inte bara om att göra karriär utan att visa kärlek till sina medmänniskor, att njuta av en promenad inte bara för hälsans skull utan att glädjas över det man har och vara tacksam för det. Just denna kärlek har skapat en underbar mening i mitt liv och mina relationer till andra. I det lilla finner vi tröst.

Sara Niklasson

NSPH Halland, regionsamordnare Hjärnkoll Halland

Said Lashgrinejad

hjärnkollambassadör

ANNONS