Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Bo Gunnar ÅkessonPolitikerna i Hyltebruk Kommunfullmäktige - Hylte kommunFOTO: Roger Larsson / Hallandsposten Bild: Roger Larsson
Bo Gunnar ÅkessonPolitikerna i Hyltebruk Kommunfullmäktige - Hylte kommunFOTO: Roger Larsson / Hallandsposten Bild: Roger Larsson

Hylte befinner sig i en brant utförsbacke

Som Hyltebo och förtroendevald politiker är jag orolig för kommunens ekonomi och verksamhet. Det skriver moderaten Bo Gunnar Åkesson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Hylte kommun är en kommun med problem även om majoriteten Framtid Hylte (S, L, V, Kommunens väl) försöker låtsas som att allt är bra.

Grundproblemet delar Hylte kommun med många andra mindre kommuner: kostnaden för välfärden är större än skatteintäkter och bidrag från staten. Nu skyller man på pandemin men Hyltes ekonomi var darrig betydligt längre innan pandemin kom.

Orsaker härför är flera: arbetslöshet, särskilt bland personer födda från länder utanför Europa. En arbetsrätt som är jättebra för de som redan har arbete men stänger ute nya svenskar och ungdomar. Fler äldre och bidragsberoende och färre som arbetar och betalar skatt.

Som om det här inte är nog har kommunen en politisk ledning som lever i en drömvärld och inte riktigt verkar fatta att vi lever i en ny värld nu med betydligt tuffare ekonomi och krav på politisk ledning. I stället sysslar Framtid Hylte med älsklingstankar oberörda av verkligheten som det verkar.

En sådan tanke är tågtrafik mellan Halmstad och Hylte trots att det konceptet prövats och misslyckats flera gånger på grund av att resandeunderlaget är för svagt. Kommunledningen har tydligen även slagit sig som försvarare av HNJ-banan som helhet.

Det får stå för dem, jag kan bara säga att deras bedömning inte delas av mig och mitt parti – det skulle för övrigt vara intressant att få en redovisning vad HNJ-banan och alla utredningar och konsultrapporter kostat skattebetalarna i Halland. Säkert en skrämmande läsning.

Parkstaden är en planerad ny stadsdel i Hylte – ett skrytprojekt som inte hör hemma i en liten kommun med vikande befolkningsunderlag och ekonomi. Moderaterna vill bygga på redan befintliga tomter i Hyltebruk, betydligt mer realistiskt och ödmjukare.

Upprepade gånger har ekonomerna varnat för att kommunens investeringstakt är för hög. Trots det tänker kommunledningen ta upp ett lån på 100 miljoner just för investeringar och höja skatten. Att låna till investeringar var just det S kritiserade hårt 2014 när Alliansen styrde kommunen. Och att höja skatten utan att vidta ordentliga besparingar är som att kasta bort pengarna – de försvinner i alla hål utan att göra någon nytta.

Vad presenterar då den politiska ledningen i Hylte kommun och särskilt ordförande Ronny Löfqvist för plan? Hur ska man politiskt, strategimässigt hantera den uppkomna situationen? Jo, man ska ”bromsa och gasa”.

Jag har ju varit med länge i politiken och hört detta uttryck förut och det är politisk rappakalja som används av politiker som måste spara men vill slå blå dunster i ögonen på väljarna genom att prata om att ”gasa” också – inte bara ”bromsa”. Det vill säga man ska dra på populistiska investeringar och samtidigt dra ner. Men det går inte.

Försök att gasa och bromsa samtidigt med en bil får ni se hur lätt det är. Man sliter ut bromsarna på nolltid. Man gasar i uppförsbackar och bromsar i händelse av fara eller i nedförslut. Inte båda samtidigt. Och nu befinner sig Hylte kommun i en brant utförsbacke

Som Hyltebo och förtroendevald politiker är jag orolig för kommunens ekonomi och verksamhet. Allra mest orolig över jag över de politiker som ingår i ledningen i Framtid Hylte. De verkar inte riktigt förstå sin roll och allvaret.

Bo Gunnar Åkesson (M)

gruppledare Moderaterna i Hylte