Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stora torg RŒdhuset Bild: JOHNNY SAMUELSSON Bild: Johnny Samuelsson
Stora torg RŒdhuset Bild: JOHNNY SAMUELSSON Bild: Johnny Samuelsson

Hur fungerar alliansens ledarskap?

Den alliansstyrda minoriteten måste våga ta ansvar så att politiken styr reglementen, inte att reglementen styr politiken. Det skriver socialdemokraterna Tord Johansson och Rose-Marie Edlund.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Den politiska ledningen bestående av Jonas Bergman (M) och hans alliansvänner Jenny Axelsson (C), Ella Kardemark (KD) samt Lovisa Aldrin (L), pratar ofta om att Halmstads kommun ska vara en koncern. En arbetsplats där hela kommunen arbetar tillsammans.

Hur har det då gått under alliansledningens alla år i Halmstads kommun?

Alliansminoritetsstyret har under sina år satsat stort på besparingar, som landat och landar i knät på tjänstemännen att besluta om. Besparingarna har haft olika namn under årens lopp och det har inte setts med goda ögon att kalla det vid sitt riktiga namn.

Detta har fått till följd att politikerna i nämnder och styrelser mer och mer har varit tvungna att se till sin egen verksamhet och samarbetet har blivit lidande. Man gömmer sig bakom regelverk och reglementen för att skydda och begränsa sin verksamhet.

När nämnder inte kommer överens i besparingstider ser man till sin egen lilla planhalva. Det har etablerats ett arbetssätt att man kan prata med varandra, men när det kommer till ekonomi hänger det upp sig. Alla måste se till sin egen magra börs. Det tar både tid och kraft och leder inte speciellt långt. Mycket snack och liten verkstad. Detta är en dyr historia.

Våra interna bekymmer ska inte göra att brukare/skattebetalare/kommuninvånare ska bli lidande. När man inte vill/kan eller har utrymme till att samarbeta, över nämndsgränserna/förvaltningsgränserna och använder de resurser som finns i kommunen, utan måste söka sig utanför Halmstads kommuns gränser för att kunna erbjuda till exempel vård och omsorg. Då blir det dyrare för kommunen och besvärligare för brukare och anhöriga.

Det är det politiska ledarskapet som är ansvarigt för att se till att samarbete i kommunen fungerar. Detta ska ske genom kommunstyrelsens uppsiktsplikt. Genom att inte lämna till tjänstemän att lösa besparingsbesluten. Genom att se till att ekonomisystemet inte är ett hinder i samarbetet. Den alliansstyrda minoriteten måste våga ta ansvar så att politiken styr reglementen, inte att reglementen styr politiken.

Om man hittar en samverkan i kommunen, om man lär sig arbeta tillsammans, gynnar det både ekonomi och kommuninvånare.

Jonas Bergman, du som tycker det är så viktigt att spara pengar, hur tänker du se till att få detta att fungera så att man inte låter pengarna rinna genom fingrarna och få fler tappade sugar hos personalen?

Tord Johansson (S)

ledamot i Halmstads kommunfullmäktige

Rose-Marie Edlund (S)

ersättare i Halmstads kommunfullmäktige