Samhället står inför stora demografiska utmaningar. Vi lever längre och befolkningsgruppen 85+ ökar, vilket innebär att färre ska försörja fler. Det är så klart positivt att vi har hög levnadsstandard i vårt land men det kräver också nya sätt att både tänka, agera och planera.
En av våra största utmaningar är kompetensförsörjningen. Den innebär både att attrahera nya medarbetare och behålla befintlig personal, samtidigt som det signaleras om arbetsbrist på arbetsmarknaden.
Några insatser vi påbörjat är att samverka med andra förvaltningar. Här ser vi nu över och prövar samverkan med serviceförvaltningen i sommar, för att se om vi kan renodla vård- och omsorgsuppgifter. Arbetsuppgifterna kommer i första läget ske inom kommunal regi. Vi ser att det viktigt att denna prövning görs varsamt och att vi får tid att utvärdera.
Främst kommer detta ske i kommunens ytterområden, där har vi svårast att rekrytera sommarpersonal. Att gå varsamt fram innebär att vi vill säkerställa där våra sköra och äldre får samma kvalité och bemötande som de har idag. Ytterligare ett exempel på att göra omvårdnadsyrkena attraktiva är att erbjuda körkort till de som söker omvårdnadsprogrammet.
Heltid som norm är ett kollektivavtal mellan SKR och Kommunal, och är ytterligare en komponent för att kunna lösa den framtida utmaningen. I debatten behövs det lyftas fram att syftet med kollektivavtalet grundar sig på fler perspektiv, än bara bemanningen. Det är i högsta grad en jämställdhetsfråga.
Alla de som arbetare inom omvårdnadssektorn förtjänar en rättvisare pensionsgrundande inkomst. Det skiljer i dag 3,6 miljoner i livsinkomst mellan kvinnor och män på svensk arbetsmarknad. Det i sig utgör grunden för våra pensioner. Önskar du mer fakta hänvisar vi till SKR:s hemsida och att söka på heltid som norm.
Även om det är ett avtal mellan arbetsmarknadens parter, följer vi i vår roll som politiker och ytterst ansvariga för arbetsmiljön i avtalet. Handboken var inte bra från början men har reviderats till det bättre i senaste versionen. Vi måste ha med att det är en stor förändring och att det är först nu i år som förvaltningen fullt ut infört heltid som norm.
Detta innebär bland annat ett annat sätt att lägga scheman på. Det i sin tur innebär vissa kulturella förändringar och omställningar för många. Hemvårdsförvaltningen är medveten om detta och arbetar hela tiden med att kunna förbättra arbetsmiljön och vi politiker följer detta regelbundet.
Personalen är väldigt viktig men vi får aldrig glömma vad vårt gemensamma uppdrag är. Våra invånare och äldre skall ha en hög livskvalité och en god omvårdnad. Vi gör satsningar för att motverka ofrivillig ensamhet och utveckla ett aktivt liv för den äldre. Medarbetarna tar många goda initiativ för att utveckla området god omvårdnad och livskvalité.
Ewa Sjögren (M)
ordförande
Gun-Britt Löfdahl (S)
vice ordförande
Sofia Löfgren (KD)
ledamot
Ansvar för Halmstad hemvårdsnämnden