”Man kan undra över om Winn har en tillräcklig kapitalbas för att gå i land med ett stort hotellprojekt som Österskans, även om nu höjden minskats från 16 till 14 plan.”
”Man kan undra över om Winn har en tillräcklig kapitalbas för att gå i land med ett stort hotellprojekt som Österskans, även om nu höjden minskats från 16 till 14 plan.” Bild: White arkitekter

Hellre behålla marken i kommunens ägo

Halmstads kommun bör inte ge klartecken för ett hotell med saluhall på Österskans. Det skriver Halmstadbon Olle Hedqvist.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Många har gett skäl till ett nej för hotellbygget på Österskans. Hellre behålla marken i kommunens ägo och därmed ha kvar handlingsfrihet för annat alternativ.

En ytterligare anledning till nej är den omvärldssituation som nu gäller och förväntas för fastighetsbyggen och hotell. Ett stort bygge i närtid kan förväntas kosta betydligt mer jämfört med hur läget var för fyra-fem år sedan då kommunen bestämde sig för ett hotell och saluhall på Österskans. Prisnivån på byggmaterial har stigit kraftigt på kort tid med flera tiotals procent. Och man ser i branschen ingen nedgång, snarare en fortsatt prisuppgång. Bakom ligger råvarubrist globalt, höjda energipriser, orsakat av pandemin, Ukrainakriget.

ANNONS

Winn Hotel Group AB (Winn) avses driva hotellet med bygg- och fastighetsbolagen Serneke och Fem Hjärtan som ägare av mark och byggnad. Dessa skulle nog klara en högre byggkostnad, men hur blir situationen för hotelldriften? Winn har ju att klara en högre hyra och andra högre omkostnader än förväntat, allt som ska tas ut av hotellgästerna.

Vad kan nu sägas om Winn? Winn består 2021 av 11 hotell mot 13 hotell året före. År 2021 överlät man två hotell till andra ägare och åren 2020–2021 gick Winn med förlust trots mottaget statligt omställningsstöd. Men Winn var inte det enda hotellföretaget med förlust dessa år med covid.

Winn bildades 1991 av en lokal fastighetsgrupp i Arvika – nu störst ägare. Norskt ägande finns genom Adolfsengruppen, en stor fastighetskoncern med 24 000 anställda. År 2020 ökade Adolfsen sin andel i Winn genom att sätta in 100 miljoner kronor.

Winn driver hotell i dotterbolag, de flesta med utomstående som fastighetsägare. Man använder via avtal välkända hotellmärken som Clarion, Radisson, Quality. I uttalanden anger ledningen att man vill växa som hotellkedja. Två andra stora hotell har aviserats men är ännu inte genomförda – i Södertälje resp. i Norrköping. Båda var tänkta att bli klara 2023, men Södertäljehotellet uppges stå klart 2024 medan Norrköping anges som lagt på is.

ANNONS

Man kan undra över om Winn har en tillräcklig kapitalbas för att gå i land med ett stort hotellprojekt som Österskans, även om nu höjden minskats från 16 till 14 plan. Frågan är om Winns ägare anser sig kunna stå bakom en satsning, som måste bedömas som osäker. Man möter inte enbart en högre kostnadsnivå inklusive höjda räntor utan också risk för en svagare konjunktur.

Inom branschen är man medveten om att antalet affärsresor och konferenser sannolikt kommer att minska och därmed påverka hotellbeläggningen nedåt. Pandemiåren har medfört att företag och organisationer vant sig mer vid träffar och konferenser via nätet som alternativ till resande.

Ovanstående talar enligt min mening för att Halmstads kommun inte bör ge slutligt klartecken för ett hotell med saluhall på Österskans. Handlingsfrihet för kommunen väger tyngre. Detta vore en rimlig lösning för alla berörda, också för den vinnande hotellgruppen.

Olle Hedqvist

Halmstad

ANNONS