Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Halmstads bästa borde vara i fokus

Vi ifrågasätter inte Socialdemokraternas val utan tycker att det hör till god demokratisk sed att alla politiska partier själva får välja sin tjänstgöringsordning. Det skriver Jonas Bergman (M) och Ella Kardemark (KD) i en replik.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Replik på debattartikeln ”Alliansen låtsas som att det regnar”, den 2/3.

Vid varje ny mandatperiod har alla politiska partier möjlighet att själva välja vilka andra partier som ska ersätta vid dom eventuella tillfällen man har förhinder att närvara vid sammanträden.

Det kallas formellt för tjänstgöringsordningen.

Respektive alliansparti i Halmstad har valt att andra alliansvänner går in och ersätter platsen vid från­varo. Det är ett naturligt val för oss.

Socialdemokraterna har valt att bli ersatta av Vänsterpartiet.

Vi ifrågasätter inte Socialdemokraternas val utan tycker att det hör till god demokratisk sed att alla politiska partier själva får välja sin tjänstgöringsordning.

Det är därför anmärkningsvärt att Socialdemokraterna väljer att både lägga sig i och försöka göra politiska poäng på andra partiers val.

Sverigedemokraterna har valt att i första hand bli ersatta av Moderaterna och i andra hand av Kristdemokraterna.

I verkligheten innebär det att om en sverigedemokrat inte kan närvara på ett nämndsammanträde går i stället en moderat eller kristdemokrat in. Moderaten kommer oaktat rösta i moderat linje och kristdemokraten som en kristdemokrat tycker. Det finns alltså varken några motkrav eller någon politisk samverkan.

Frågan man givetvis ställer sig är varför Socialdemokraterna arbetar så hårt för att få det att låta som något annat?

Det finns ett mycket enkelt svar. Alternativet till att partier själva väljer sin tjänstgöringsordning är att partier i stället träder in som ersättare i den ordning man är invald. Det innebär att det lika gärna kunde varit en socialdemokrat som ersatte en sverigedemokrat. Det har inte Socialdemokraterna något problem med.

De har alltså bara problem med att Sverigedemokraterna inte har valt att det är Socialdemokraterna som ska vara först i tjänstgöringsordningen.

Moderaterna och Kristdemokraterna hade inte haft några problem med att även ersätta Socialdemokraterna vid deras frånvaro. Nu valde inte Socialdemokraterna oss. Vi respekterar det. Precis som Socialdemokraterna behöver respektera andra partiers val.

Låt det politiska fokuset nu i stället vara på Halmstads bästa! Vi folkvalda har, oavsett parti, fått ett fantastiskt förtroende att båda förvalta och driva vårt växande Halmstad framåt.

Ett förtroende är något man på nytt varje dag måste förtjäna. Det gör man inte genom om lägga ut dimridåer över vad saker egentligen handlar om.

Jonas Bergman (M)

Ella Kardemark (KD)

LÄS MER: Alliansen låtsas som att det regnar