Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Byggnadsnämndens avslag på inglasade balkonger på Nissastrand är ett exempel på otydliga regler och oprofessionellt agerande, enligt Halmstads Lokala Parti. Bild: Roger Larsson
Byggnadsnämndens avslag på inglasade balkonger på Nissastrand är ett exempel på otydliga regler och oprofessionellt agerande, enligt Halmstads Lokala Parti. Bild: Roger Larsson

Halmstad ska bli en välskött kommun

Byggandet och välfärden i Halmstad kommun behöver ett tydligt ledarskap. Det menar företrädare för Halmstads Lokala Parti.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Under denna mandatperiod har Alliansen fått styra och ställa och visa vägen för kommunens utveckling. Vi tycker inte att detta har fungerat väl utan kommunen har istället stannat upp i utvecklingen eller utvecklats åt fel håll. Ledarskapet har inte varit konsekvent, utan det har varit otydligt, spretigt och utan mål.

Exempel som skett i Halmstad men som inte borde ske i en välskött kommun är:

  • Att Byggnadsnämnden med ordförande Jan Prytz (M) i spetsen gör egna tolkningar och anser att en markis på Lilla Torg är en byggnadsdel och ska tas bort. Resultatet blev att kommunen fick bakläxa efter överklagande. Förtroendeingivande?
  • Att byggnadsnämnden har så otydliga regler att de får bakläxa efter överklaganden. Ett lysande exempel är en ansökan om inglasningen av balkonger på Nissastrand som Byggnadsnämnden avslog men vid ett överklagande fick lägenhetsägarna rätt att glasa in balkongerna och kommunen fick åter igen bakläxa, denna process tog tre år. Professionellt?
  • Att Moderateraterna med Jonas Bergman som KSO var mycket positiv till översiktsplanen utan att ta hänsyn till medborgarnas synpunkter. Trots protester från invånarna om till exempel Eketångaskogen skulle man initialt bygga cirka 1 200 bostäder, utan att ta hänsyn till trafikbelastningen, naturen eller invånarnas åsikt. Helt plötsligt gjorde Moderaterna en kovändning fem i tolv och sa att man inte alls vill ha någon byggnation i Eketångaskogen. Stabilt?
  • Att det bara är en person som ansvarar för hela Halmstads kommuns skogsförvaltning. Att Teknik- och Fritidsnämnden med ordföranden Håkan Björklund Centerpartiet och Fastighetsnämnden med ordföranden Carl-Johan Bertilsson Moderaterna som ansvarar för denna förvaltning får skarp kritik av Halmstads Kommuns egen revision. På allvar?
  • Att Barn och ungdomsnämnden med ordföranden Liberalernas Lovisa Aldrin har missbedömt behovet av nybyggda skolor och feltolkat demografin för vart i kommunen eleverna bor. Kommunen hyr nu istället baracker för ungefär 86 miljoner kronor per år. Kompetens?
  • Att vårdpersonal skriker efter hjälp från ledande politiker att ta bort ”Hälsosamma scheman” som inte fungerar väl i verksamheterna, men ändå står Hemvårdsnämnden med ordföranden Ewa Sjögren Moderaterna fast vid att fortsätta med ”Hälsosamma scheman”. Medarbetarperspektiv?
  • Att politiker tillåts arbeta betydligt mer än 300 procent med kommunal, regional och egen verksamhet. Samma regler ska gälla både för politiker som för anställda i kommunen, där principen säger att en anställd får arbeta 100 procent. Vill man arbeta mer ska man lämna in uppgifter om bisyssla som arbetsgivaren sedan ska bedöma vara rimlig bisyssla. Det är ett hån mot demokratin att politiker står över dessa regler. Skandalöst!

Halmstads Lokala Parti står för närproducerad lokalpolitik utan politiska, ideologiska låsningar. Vi vill påverka med sunt förnuft för Halmstads bästa. Vi hoppas på att få vara med och styra Halmstad i rätt riktning efter valet.

John Andersen

Josefin Green

Fabio Ishaq

Halmstads Lokala Parti