Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
HALMSTAD 2011-08-05 Segelfartyget Christian Radich (t v) i Halmstad hamn på fredagen under Tall Ships Races. Foto: Anders Andersson / SCANPIX / Kod 11091 Bild: Anders Andersson / TT

Halmstad, navet mot havet

Halmstad har med sitt läge och sin hamn en mycket stor potential. Färjetrafikens återkomst skulle kunna vara bara det första steget mot att utveckla staden och regionen som ett maritimt nav, skriver Tommie Hägg (S) och Anders Rosén (S).

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Debatt HP 10/8. Halmstad är en fantastisk kustkommun som lockar till sig turister både via land och hav. Det ger oss enastående konkurrensfördelar som gynnar såväl invånare som besöksnäring. För att vi ska fortsätta vara en attraktiv kommun så måste vi utveckla och vårda de möjligheter vi har.

En sådan möjlighet är vår hamn.

HallandsHamnar är nu inne på sitt sjunde verksamhetsår och är en fantastisk succé på många sätt. Genom bildandet av HallandsHamnar, av hamnarna i Halmstad och Varberg, skapades ett modernt logistikföretag. Resultaten har hittills talat för sig självt och nu tar vi nästa steg in i framtiden genom några stora utvecklingsprojekt. I Halmstad pågår som bäst bygget av den nya färjeterminalen och Stena Lines premiärtur till Grenå kommer avgå strax efter årskiftet.

Just att Stena och färjetrafiken återkommer till Halmstad är verkligen något som röner stort intresse hos gemene man och skapar en positiv känsla av förr i tiden. Trafiken från Halmstad-Grenå lades ned 1998 och har sedan dess varit saknad av många. En annan populär företeelse i hamnen, som saknats av många, var fisket från gamla fyren. Därför har vi socialdemokrater tagit initiativ för att bjuda in till en fiskehelg och öppna därför upp yttre hamnområdet vid gamla fyren för fiske, helgen 24–25 aug. (Följ Hallands Hamnar på Facebook för mer information.)

Färjeflytten har varit möjlig genom att Hallands­Hamnar agerat som ett regionalt företag och tillsammans med marknaden säkerställer man förutsättningarna för Hallands fortsatta utveckling som logistikregion och inte minst stärker regionens hamnstruktur långsiktigt. Investeringar i hamnen skapar förutsättningar för nya affärer och godsflöden tillgodoser industrins transportbehov, arbetstillfällen säkerställs och nya jobb skapas.

Stena Line har ambitiösa utvecklingsplaner framöver och stora planer finns för att utveckla färjelinjen de kommande åren för att än mer kunna knyta ihop Halland med Danmark. Vi får inte glömma bort att linjen kommer att ge Halland fantastiska möjligheter att även utveckla person- och turistströmmar – en del av näringslivet som har betydande utvecklingspotential att skapa stora värden framöver. Inte minst värden som ger ökad livskvalité.

Ett annat exempel på hur vi vill utveckla vår kustkommun är våra idéer om ett marint center i Halmstad som vi tycker ska planeras och utvecklas i samband med näringsliv, föreningsliv och kommun.

Ett tredje exempel är möjligheterna att skapa fiskemöjligheter för alla. En tillgänglig brygga i Nissan samt möjliggöra för fiskeplatser vid yttre piren utanför hamnen.

Sammantaget skapar våra tankar och idéer möjligheter för näringsliv att utvecklas och högre livskvalité för kommunens invånare.

Tommie Hägg (S)

vice ordförande Halmstad Hamn

Anders Rosén (S)