Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Halmstad kan inte backa in i framtiden

Vi socialdemokrater vill se ett Halmstad som håller ihop och kommer därför att lägga fram flera förstärkningar till några av våra största verksamheter. Det skriver kommunråden Krissi Johansson och Stefan Pålsson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

HP Debatt 13/6. Den styrande alliansminoriteten presenterade den 20 maj sitt förslag till budget för Halmstads kommun – ett förslag som gör de politiska skiljelinjerna och synen på hur vi ska möta framtidens utmaningar tydliga i vår kommun.

Mot stora nedskärningar och en avveckling av välfärden står vi socialdemokrater med vårt budgetförslag där vi tar ansvar för att utveckla vår gemensamma välfärd för alla.

Vi socialdemokrater vill se ett Halmstad som håller ihop och kommer därför att lägga fram flera förstärkningar till några av våra största verksamheter. Under budgetperioden förstärker vi bland annat budgeten med 105 miljoner till skolan, 35 miljoner till socialtjänsten och 40 miljoner till hemvården.

Utöver detta ser vi till att bromsa in de kraftiga besparingar som nu ligger i Alliansminoritetens förslag med ytterligare 76,5 miljoner kronor. Vi förstärker också underhållet för att vårda de fastigheter vi har samt ger ett skarpt uppdrag för att öka byggandet i vår kommun, allt ifrån skolor till bostäder för att komma till bukt med tillfälliga paviljonger och bostadsbristen.

Vårt budgetförslag innehåller dessutom tydliga insatser för att Halmstads kommun ska ta på sig ledartröjan i klimatomställningen. Till exempel vill vi minska flygresandet bland kommunens anställda och politiker. Vi ska också se till att våra inköp av varor och tjänster är både socialt och miljömässigt hållbara. Vidare föreslår vi ett ordentligt omtag kring Bastionen för att äntligen se till att barriären mellan stadskärnan och vår gröna oas Norre Katts park bryts.

Det är ingen nyhet att Halmstad växer så det knakar och att vi blir allt fler unga och äldre som är i behov av en kvalitativ välfärd som går att lita på. Sjuktalen inom välfärdsyrkena stiger återigen när belastningen ständigt ökar. Vi är fortfarande en av Sveriges mest segregerade kommuner med stora skillnader i bland annat skolresultat och hälsa beroende på var man bor.

För att vända utvecklingen behövs ett tydligt fokus på tidiga insatser för barn och unga. Det handlar både om att öka den psykiska hälsan och att skapa en jämlik och meningsfull fritid.

Att i detta läge göra stora besparingar kombinerat med utmanande förslag på privatiseringar av den kommunala verksamheten tyder på att vi nu har ett styre som har blicken vänd åt fel håll.

Våra gemensamma resurser ska förvaltas på ett sätt som gagnar både dagens och morgondagens generationer. Det vi inte gör i dag kommer att få konsekvenser för kommande generationer. Halmstads kommun kan inte backa in i framtiden om vi vill fortsätta vara en attraktiv kommun som växer. Vi behöver en välfärd som utvecklas – inte avvecklas.

Krissi Johansson (S)

kommunråd

Stefan Pålsson (S)

kommunråd