Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mikaela Waltersson (M) är regionstyrelsens ordförande. Bild: Lina Salomonsson

Halland ska vara Sveriges bästa livsplats

Genom att få fler i arbete läggs grunden för att kunna utveckla sjukvården och välfärden, skriver Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Region Halland har som vision att vara den bästa livsplatsen i Sverige och vi har i många avseenden lyckats med detta under många år av alliansstyre.

På senare år har vi i Sverige fått uppleva hur samhällskontraktet alltmer krackelerar. Alltfler upplever att servicen inte finns där fullt ut när behov uppstår.

Vi berörs också av denna utveckling även om just Region Halland kommer väl ut i de nationella jämförelserna. Halland har Sveriges bästa sjukvård och kortaste vård­köer. Men det finns ingen anledning att slå sig för bröstet.

Tvärtom. Varje dag ska jag, övriga politiker och hela vår organisation stå på tårna för att leverera den grundläggande service vi utlovat Hallänningarna. Kontraktet måste hållas.

Vårt viktigaste budskap till väljarna blir därför att Region Halland helt enkelt ska fortsätta leverera Sveriges bästa samhällsservice och verkligen leva upp till sin vision att Halland ska vara Sveriges bästa livsplats!

En viktig förutsättning för att kunna leverera service åt medborgarna är att den egna personalen känner tillfredsställelse på sina arbetsplatser.

Att Region Halland ska vara en attraktiv arbetsgivare blir därför mycket betydelsefullt och måste sättas än mer i fokus under de kommande åren. Personligen kommer jag även att fortsätta mina besök bland medarbetarna som gett mig så värdefulla insikter och synpunkter.

I Halland var vi först med vårdval för att skapa valfrihet och tillgänglighet för våra invånare. Under de kommande åren ska Vårdval Halland utvecklas till ett modernt vårdval med flera aktörer och lösningar med hjälp av digitalisering.

Vi vill även stärka vårdteamens roll kring patienter och den nära vården ska utvecklas i samarbete med de halländska kommunerna.

Nya utmaningar lär möta oss även framöver. Men lösningen är inte nya pengar genom högre skatter. I stället måste vi utmana invanda arbetssätt och lösningar.

Framtidens samhällsservice kan finansieras hållbart bara om fler jobbar och är med och betalar. Genom att få fler i arbete läggs grunden för att kunna utveckla sjuk­vården och välfärden. Avgörande blir då är att skapa de allra bästa förutsättningarna för företagande och tillväxt just här i Halland.

Tillgången till såväl en fysisk som digital infrastruktur och en god kollektivtrafik är avgörande för regionens utveckling och därmed för jobben.

På valdagen är det lite drygt fem månader sedan jag fick förtroendet att vara regionstyrelsens ordförande. Jag kommer att jobba hårt för att vinna ditt förtroende för Moderaterna och Alliansen. Och, om jag/vi får fortsatt förtroende, för att ge hallänningarna valuta för pengarna även under de kommande åren.

Mikaela Waltersson (M)

regionstyrelsens ordförande

Det är den femte artikeln i serien "Val 2018 Halland".