Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Även inom ishockey är könsnormen tydlig. Damerna spelar i Svenska Damhockeyligan, SDHL, medan herrarna spelar i Svenska Hockeyligan, SHL." Bild: Christine Olsson/TT

Hög tid att säkerställa jämställd idrott

Det är orimligt att elitidrottares villkor bestäms utifrån kön när det gäller allt ifrån lön till träningstider. Det skriver centerpartisterna Sofia Jarl och Annika Johansson Sävborg.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Både Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet blev anmälda till DO under 2019, efter en hel del debatt och skriverier. Det är nu ett nytt decennium och hög tid att de båda förbunden tar ojämställdheten på allvar.

Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina liv. Det är målet för jämställdhetspolitiken. Inom idrotten är det lång väg kvar. Förra året skrevs det mycket om jämställdhet, eller snarare avsaknaden av jämställdhet, inom två av Sveriges största sporter: fotboll och ishockey.

Damspelare vittnade om bristande respekt och omöjliga villkor för en elitkarriär. Svenska Fotbollförbundet, och senare även Svenska Ishockeyförbundet, anmäldes till DO, Diskrimineringsombudsmannen.

Varför går det sakta för jämställdheten inom just fotboll och ishockey? Det finns flera orsaker, men ett tydligt tecken på vilka som sätter normen inom fotbollen är ligornas namn - Allsvenskan för män och Damallsvenskan för kvinnor. Det finns en "riktig" allsvenska och så finns det en damallsvenska. I media får damallsvenskan betydligt mindre uppmärksamhet och trots att det ständigt sätts nya publikrekord är det ekonomiska gapet mellan herrfotboll och damfotboll löjeväckande stort.

Även inom ishockey är könsnormen tydlig. Damerna spelar i Svenska Damhockeyligan, SDHL, medan herrarna spelar i Svenska Hockeyligan, SHL. I augusti gick Damkronorna ut i strejk och missade därför en turnering i Finland.

Skälen som angavs var bristande respekt och dåliga ekonomiska förutsättningar. Efter att även en fyrnationsturnering i november fick ställas kom till slut parterna överens.

Det är orimligt att elitidrottares villkor bestäms utifrån kön när det gäller allt ifrån lön till träningstider. Män avlönas och kan försörja sig på sin sport, medan kvinnor måste ha ett arbete vid sidan av för att kunna utöva sin sport.

Centerkvinnorna vill se en nationell jämförelse av hur mycket medel som kommunerna fördelar till barn- och ungdomsidrott. För att få till stånd en jämställd elitidrott vill vi att det tillsätts en utredning som ser över regelverket för avdragsrätt vid sponsring. De nuvarande reglerna försvårar möjligheten till jämställd sponsring.

Låt detta bli det decennium då jämställd idrott säkerställs på riktigt! Att benämna det som herrallsvenskan och damallsvenskan respektive svenska herrhockeyligan och damhockeyligan vore kanske ett första steg?

Sofia Jarl

förbundsordförande Centerkvinnorna

Annika Johansson Sävborg

avdelningsordförande Centerkvinnorna Holm