Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad. Bild: Roger Larsson

Håller vi hjärtat varmt och huvudet kallt tar vi oss igenom det här

Det som slår mig särskilt mycket är hur många av våra kommunala verksamheter har hittat nya vägar för att med snabbhet och kreativitet hantera krisen. Det skriver Jonas Bergman (M).

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Vi människor reagerar på olika sätt i krissituationer. Hur just du eller jag reagerar beror på många saker. Personliga erfarenheter eller egen utsatthet, tilltron till myndigheter eller känslan av sammanhang är bara några av de saker som påverkar oss. Känslorna kring pandemin sträcker sig från djup rädsla till stark kämparglöd – och allt däremellan. Det finns inget rätt eller fel.

Men hur vi väljer att reagera som individer påverkar vårt samhälle i ett större perspektiv och många av de reaktioner som jag möter i vardagen, i samtal, på nyhetsplats eller via sociala medier gör mig varje dag stolt över att få vara en del av Halmstad.

Ett bestående intryck är att vi Halmstadbor verkligen ställer upp för varandra när det behövs som allra mest. Det finns oändligt många exempel. Idrottsföreningar som hjälper äldre med matinköp. Företagare som tvärs över branschgränserna stöttar varandra när det är som allra mörkast, eller gymnasieelever som samlar in pengar till gratis luncher för vårdpersonal.

Bilderna på kören som ställde upp sig på gräsmattan utanför ett av våra äldreboenden för att bjuda våra isolerade äldre på en stunds underhållning kommer jag personligen bära med mig som ett starkt minne från den här tiden. Alla dessa initiativ har fått Halmstads tre hjärtan att växa och slå snabbare.

Under pandemin har vi som kommun två särskilt viktiga uppgifter. Den första är att garantera leverans av våra kärnuppdrag. Att så gott det går hålla smittan ifrån våra mest utsatta invånare och säkerställa att vi har personal som räcker till för en fortsatt god omsorg. Att se till att våra förskolor och skolor ger barnen den utbildning som de har rätt till.

Vi har också ett stort ansvar för att skapa möjligheter för övriga samhället att fungera så normalt som möjligt. Det är betryggande att se att vi har byggt upp en god beredskap för att leda en kommun också i kris.

Det som slår mig särskilt mycket är hur många av våra kommunala verksamheter har hittat nya vägar för att med snabbhet och kreativitet hantera krisen. Samarbeten uppstår och beslutsvägar kortas. Hinder som i ett normalläge hade uppfattats som svårforcerade övervinns plötsligt med enkelhet.

När pandemin har blåst över är denna inställning något som vi måste ta med oss. Kreativiteten, samarbetsviljan, omställnings- och beslutsförmågan, samt det starka fokuset på att lösa uppgifter tillsammans måste bli en av de viktigaste lärdomarna vi tar med oss när vi går in i vardagen igen.

Den andra större uppgiften är att blicka framåt. Vad kan vi göra för att Halmstad ska stå så starkt som möjligt när pandemin är över. Hur kan vi bistå vårt näringsliv så att så många företag som möjligt överlever och kan fortsätta att skapa jobb till våra invånare? Hur kan vi förebygga sociala problem och social oro – effekter av krisen som vi vet kommer, men som vi också är övertygade om går att dämpa.

Här tvingas jag erkänna att beredskapen inte har varit lika god. Vi hade inga färdiga pärmar med planer för att rädda branscher i fritt fall, eller för att hantera effekterna av en kraftigt ökad arbetslöshet som slår brett mot alla delar av samhället. Dessa pärmar fyller vi nu dag för dag med nya kunskaper och insatser. Samarbets- och initiativförmågan är lika viktig i detta arbete. Inom kommunen, men också tillsammans med näringsliv, andra offentliga organ, frivilligorganisationer och privatpersoner.

Avslutningsvis. Från pandemins första dag har vår devis i Halmstads kommun varit att hålla hjärtat varmt, huvudet kallt och händerna rena. Gör det till din devis också så kommer vi ta oss igenom det här. Vi håller i och vi håller ut tillsammans.

Jonas Bergman (M)

kommunstyrelsens ordförande i Halmstad