Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Grön politik för Halland är livsnödvändigt

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.


Klimatförändringarna är vår största globala utmaning, och Region Halland måste bidra till minskade utsläpp av växthusgaser, skriver regionpolitikern Svein Henriksen (MP).

Val 2018 Halland. Miljöpartiet behövs för att styra mot hållbarhet. Det gäller på riksnivå, i kommunerna och det gäller i Region Halland där vi nu styr tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

2014–2018 har Miljöpartiet lyckats med flera viktiga frågor i regionen. Vi har varit drivande för en ny inköpspolicy med hållbarhet i fokus och en ny finanspolicy där inga investeringar ska göras i fossil energi. Vi har fått igenom ett mål om att Region Hallands egna verksamheter ska minska sina koldioxidutsläpp med 80 procent till år 2025 och nya klimat- och miljöriktlinjer för det interna arbetet.

Vi har under mandatperioden drivit på folkhälsoarbetet med att införa sprututbytesreformen och infört grön rehabilitering.
Miljöpartiet ligger bakom ett ökat fokus på psykiatrin med ökade resurser till bland annat en helt ny missbruks- och beroendeavdelning i Varberg, med mobila team som servar alla hallandskommunerna, och uppdrag till Barn- och ungdomspsykiatrin när det gäller tidiga samordnade insatser för barn i behov av hjälp och stöd.

Mycket återstår att göra.

Ekonomin är en stor utmaning och vi i politiken behöver skärpa vår styrning. Inte på bekostnad av en god och jämlik vård, inte heller på bekostnad av våra medarbetares välmående, men så att rätt vård ges på rätt nivå och att rätt arbete utförs av rätt kompetens. Regionen ger god vård men kontinuitet, tillgänglighet och bemötande kan bli mycket bättre.

Vi vill därför:
• Att invånare ska kunna lista sig på en vårdcentral, ett vårdteam eller direkt hos en läkare.

• Att det ska finnas vårdsamordnare med mandat så att samverkan mellan olika aktörer sker för patientens bästa.

• Att regionen ska komma upp på samma nivå som rikets genomsnitt i resurser per invånare när det gäller psykiatrin.

• Att det ska finnas mötesplatser för människor och familjer med neuropsykiatriska funktionsvariationer.

• Att vår personal ska trivas och orka med hjälp av exempelvis förkortad arbetstid, högre lön och attraktivare schema.

Klimatförändringarna är vår största globala utmaning, och Region Halland måste bidra till minskade utsläpp av växthusgaser. Därför vill vi bland annat:

• Sluta ge bidrag till Halmstad flygplats.

• Öka tåg- och busstrafiken inom regionen.

• Att alla ska kunna ladda el-bilar vid alla regionens fastigheter.

Miljöpartiet går till val på sin egen politik men vi samarbetar gärna med andra demokratiska partier som inte har en främlingsfientlig agenda.

Svein Henriksen (MP)
toppkandidat till regionfullmäktige