Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Eftersom EU-valet är i antågande är frågan om det svenska EU-medlemskapet återigen aktuell." Bild: FREDRIK PERSSON / TT

Genomskåda SD:s och V:s EU-politik

Värnar man den svenska ekonomin och den svenska välfärden är varken Vänsterpartiets eller Sverigedemokraternas vindflöjelspolitik bra alternativ i det stundande EU-valet. Det skriver två liberala kandidater till EU-parlamentet.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Det vore en katastrof om Sverige lämnade EU. Inte minst skulle det vara en katastrof för Halland, eftersom omkring 5 000 arbetstillfällen därmed skulle riskera att förloras. Rent ekonomiskt handlar det om en resursförlust på omkring tio miljarder kronor för Halland. Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har under lång tid arbetat aktivt för ett svenskt utträde ur unionen, men har ändrat retoriken inför EU-valet. Deras opportunistiska poserande är vindflöjelspolitik som måste genomskådas.

Det är svårt att räkna på vad Sverige tjänar på EU-medlemskapet. Den fria rörligheten av människor, varor, tjänster och kapital är alltför omfattande. Ändå har det gjorts studier på vad ett utträde ur EU skulle kosta räknat i antal arbetstillfället. Det ger en fingervisning om hur stor ekonomisk inverkan EU har på det svenska välståndet. En sådan studie presenterades i rapporten Varning för Swexit som publicerades förra året.

Eftersom EU-valet är i antågande är frågan om det svenska EU-medlemskapet återigen aktuell. Både Vänsterpartiet och Sverige­demokraterna – stora partier i den nationella politiken – vill att Sverige lämnar det europeiska samarbetet. Partierna formulerar sig på olika sätt, Vänsterpartiet säger rätt ut att de verkar för ett utträde, Sverigedemokraterna säger att de verkar för en folkomröstning, men det är tydligt att extremerna i svensk politik möts i denna fråga.

V och SD har meddelat att man har omprioriterat sina åsikter och att man inte längre tycker att Sverige borde lämna EU, men det är ingenting annat än falsk opportunism. Det blir tydligt om man betänker att partiernas ideologiska grund inte har förändrats en millimeter. Den underliggande politiska kursen ligger med andra ord fast, och när som helst kan den hetsiga anti-EU-politiken komma upp till ytan igen. Partiernas eftergifter är framtvingade av en stark positiv opinion för EU i Sverige.

I rapporten Varning för Swexit konstateras att 2 000 arbetstillfällen skulle upphöra att existera i Halmstads, Laholms och Hyltes kommuner om Sverige lämnade EU. Som politiker är det lätt att gömma sig bakom konspirationsteorier av olika slag, men det är direkt oansvarigt när det är vanliga människor som i slutändan står i skottlinjen för den faktiska politiken. 2 000 arbetstillfällen kan sätta mat på bordet för lika många hushåll, och än fler genom de ökade skatteintäkterna. I grund och botten är detta någonting bra.

Om man sålunda värnar den svenska ekonomin och den svenska välfärden är varken Vänsterpartiets eller Sverigedemokraternas vindflöjelspolitik bra alternativ i det stundande EU-valet. I kontrast till dem finns det tack och lov åtminstone ett parti som är mycket positivt till det svenska EU-medlemskapet, som vill att Sverige ska axla ett större ansvar i EU, och som alltid har varit en stabil röst i EU-politiken: Liberalerna.

Filip Zackrisson (L)

kandidat till Europaparlamentet från Halland

Said Abdu (L)

kandidat till Europaparlamentet och tidigare riksdagsledamot