Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”I en debatt nyligen framhöll Svenskt Näringsliv att vindkraften som är den billigaste energin måste byggas ut snabbare.” Bild: Fredrik Sandberg/TT
”I en debatt nyligen framhöll Svenskt Näringsliv att vindkraften som är den billigaste energin måste byggas ut snabbare.” Bild: Fredrik Sandberg/TT

Gör oss oberoende av Rysslands olja, gas och mineraler

För varje vindkraftverk som byggs i Sverige gör det svårare för Vladimir Putin och hans oligarker. Det skriver de halländska centerpartisterna Ola Johansson och Mari-Louise Wernersson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Vi står inför ett tydligt behov att göra oss mindre beroende av Ryssland samtidigt som vi ska lösa klimatkrisen och få fler i arbete. Det är det som ger mer i Sveriges gemensamma kassa till allt det andra som bygger ett uthålligt och tryggare samhälle åt alla.

Sverige har ett unikt läge med tillgångar att ytterligare minska beroendet från Ryssland när det gäller gas, olja och mineraler. Men vi har en blytung byråkrati som vi själva kan minska och Centerpartiet har förslag för hur vi förenklar för företagen.

För att bedriva verksamhet som riskerar att påverka miljön måste miljötillstånd erhållas. Det handlar om till exempel industri, energi och lantbruk. Centerpartiet vill halvera ansökningstiden i miljöbalken och dessutom göra det enklare för företagen här i Halland.

I Falkenberg och Kungsbacka har Centerpartiet drivit på för ”en väg in” och en särskild ”företagslots”, där man har en väg in i kommunen och slipper själv navigera och behöva hålla kontakt med olika tjänstepersoner i sitt ärende.

Detta arbetssätt vill vi att länsstyrelserna ska tillämpa och att de sen får uppdraget att ha kontakterna med myndigheterna för kompletteringar som krävs för tillstånd. Centerpartiet vill ha ”En väg in” även i den statliga nivån.

Det handlar också om en reformering av miljöbalken så det blir möjligt att väga in verksamhetens klimatnytta i dess miljöpåverkan. Miljöbalken ska skydda djur, natur och lokalbefolkning. Det gör lagstiftningen på många sätt i dag, men vad som saknas är att också väga in verksamhetens klimatnytta. Vi vill därför införa en klimatnytta i miljöbalkens portalparagraf och med det främja investeringar som minskar utsläppen.

Svenskt Näringsliv kräver att handläggningstiderna förkortas också och har lämnat en rapport som visar det ineffektiva regelverket kostar samhället uppåt 10–15 miljarder. I en debatt nyligen framhöll Svenskt Näringsliv att vindkraften som är den billigaste energin måste byggas ut snabbare.

För varje vindkraftverk som byggs i Sverige gör det svårare för Vladimir Putin och hans oligarker. Varje kilo mineraler som utvinns eller återvinns här hemma minskar vårt beroende av Ryssland och andra stater vi vill undvika att göra oss beroende av.

Vi vill också höja ersättningen för mineralutvinning som gruvbolag betalar och omfördela den till lokalsamhället där det bryts. Likaså vill vi ersätta kommuner och de närboende när energiproduktion etableras. Detta är för Sveriges bästa!

Ola Johansson (C)

riksdagsledamot

Mari-Louise Wernersson (C)

riksdagskandidat