Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
"För en trebarnsfamilj som besöker Brottet tre gånger per vecka sommartid skulle det innebära en utgift på 1 200 kronor i månaden." Bild: Jörgen Alström

Fria utebad kan snart vara ett minne blott

Om Alliansminoritetsstyret skulle bestämma sig för att driva avgifter på Brottet blir det ett dråpslag mot inkludering, folkhälsa och trygghet. Det skriver socialdemokraterna Krissi Johanson och Micael Nilsson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

I Halmstads kommun finns en stolt tradition av tillgängliga och avgiftsfria utomhusbad. Våra invånare sträcker på sig när de kan visa upp dessa för besökare från andra städer.

I dag finns tre anläggningar; Brottet, Getingebadet och Furulundsbadet. Många är barnfamiljerna, pensionärerna och friskvårdsintresserade som vallfärdar dit sommartid.

I en stor kustkommun som vår är dessa utebad ovärderliga. Det handlar såväl om kommunens attraktivitet som om trygghet för att det främjar vattenvana och simkunnighet.

Nu hotas dessa principer. Alliansminoritetsstyret har låtit teknik- och fritidsförvaltningen ta fram en utredning som syftar till att avgiftsbelägga alla besök på Brottet, såväl för barn över tre år som för vuxna. En konsekvens av detta skulle bli att färre har råd att besöka anläggningen.

För en trebarnsfamilj som besöker Brottet tre gånger per vecka sommartid skulle det innebära en utgift på 1 200 kronor i månaden. Lägg därtill kostnaderna för bussresor från andra sidan staden så blir det en svår ekvation för många familjer.

Pensionären som vill motionssimma varje morgon skulle få en ny veckoutgift på 280 kronor. Tillgängligheten skulle minska och segregationen späs på ytterligare.

Att besöken blir färre visar också utredningen. Man räknar kallt med att införandet av avgifter kommer minska beläggningen och trycket på Brottet betydligt.

Samtidigt beräknas intäkterna från avgifterna att användas till trygghetsfrämjande åtgärder på baden. Ett ihåligt argument, då man med åtgärder för en ringa kostnad kan öka tryggheten utan avgifter.

LÄS MER: Getingebadet ställs mot avgifter på Brottet

Som ett alternativ till att inte införa avgifter på Brottet har man skissat på alternativet att stänga ner Getingebadet för att på så vis minska förvaltningens drifts- och underhållskostnader totalt sett.

Inget av detta är en god lösning. Det är en kortsiktig besparing utan mål och riktning. Baden måste bli mer trygga, men det går utan att införa avgifter eller att stänga ner en anläggning i kommunens utkant.

I förhållande till kommunens totala budget är badens drift- och underhållskostnader blygsamma. Utebaden bidrar dessutom till att främja Halmstads trygghet och attraktivitet.

I varken underlaget om avgifter på Brottet eller nedläggning av Getingebadet har man räknat med de sociala konsekvenser och kostnader som alldeles säkert uppstår någon annanstans.

Om Alliansminoritetsstyret skulle bestämma sig för att lyfta och driva igenom detta blir det ett dråpslag mot inkludering, folkhälsa och trygghet. Man ställer dessutom stad mot landsbygd och utmanar principen att låta hela kommunen leva. Vi socialdemokrater kommer att agera för att de fria utomhusbaden ska finnas kvar och vara tillgängliga för alla.

Krissi Johansson (S)

kommunråd

Micael Nilsson (S)

vice ordförande i teknik- och fritidsnämnden