Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Enligt opartiska bedömare ligger kärnkraftens koldioxidutsläpp klart över de förnybara alternativen och lika klart under de fossila alternativen kol, olja och gas.” Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
”Enligt opartiska bedömare ligger kärnkraftens koldioxidutsläpp klart över de förnybara alternativen och lika klart under de fossila alternativen kol, olja och gas.” Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Fortum och Vattenfall lurar sina kunder

Det är inte förbjudet för politiker att lura medborgare. Däremot är det förbjudet för företag att i sin marknadsföring lura konsumenterna. Det skriver Jan Strömdahl och Susanne Gerstenberg om hur kärnkraften marknadsförs.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

För drygt tio år sedan varnades Eon av Konsumentverket för användningen av det missvisande begreppet ”koldioxidfri” kärnkraft. Eon hävdade att det var rätt att använda det begreppet eftersom själva elproduktionen var koldioxidfri men Konsumentverket slog fast att ur ett livscykelperspektiv är det betydande koldioxidutsläpp från kärnkraftsel.

Det handlar om gruvdrift, byggande, transporter, rivning och inte minst avfallshantering.

Eon föll till föga och lämpade över all skitig elproduktion i ett särskilt bolag, Uniper, som har en fot inne i samtliga svenska kärnkraftverk.

De riktiga bjässarna, Fortum och Vattenfall, har tagit över Eons roll som konsumentbedragare. Skillnaden är att man nu använder begreppet ”fossilfri” i stället för det likvärdiga ”koldioxidfri”.

Fortum har också köpt merparten av Eons kärnkraft och är nu en storproducent av ”100 % fossilfritt”, det vill säga mest kärnkraft. För ett litet tillägg kan den medvetne konsumenten få enbart förnybar el. Den förnybara elen kostar alltså mer för konsumenten trots att den är avsevärt billigare än kärnkraftselen att producera.

Vattenfall erbjuder i första hand en mix av kärnkraft (cirka 60 procent) och vattenkraft (cirka 40 procent). Privatkunden kan välja mellan mix, vattenkraft, vindkraft, kärnkraft och solkraft. Allt påstås vara fossilfritt.

Och Vattenfall förklarar att ”sett ur ett livscykelperspektiv är det i dag kärnkraft som har det lägsta koldioxidavtrycket”. Det är bara det att påståendet bygger på en rapport som Vattenfall själva har gjort och som inte blivit vetenskapligt erkänd. Enligt opartiska bedömare ligger kärnkraftens koldioxidutsläpp klart över de förnybara alternativen och lika klart under de fossila alternativen kol, olja och gas.

Partiledarna för M och L har nyligen gått ut i en offensiv för mer kärnkraft, särskilt för den fjärde generationens små kraftverk. Det har i decennier varit en dröm för tekniska fysiker som håller på att tappa sin status i takt med att kärnkraften avvecklas.

Men kärnkraftsledande Frankrike stoppade sina försök att utveckla fjärde generationen redan för ett år sedan. Det är dock inte förbjudet för politiker att lura medborgare.

Däremot är det förbjudet för företag att i sin marknadsföring lura konsumenterna. Det är vad Fortum och Vattenfall gör både på nätet och i media.

Det är absolut läge att anmäla Fortum och Vattenfall nu. De har burit sig precis lika illa åt som Eon för tio år sedan.

Jan Strömdahl

ordförande Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen

Susanne Gerstenberg

styrelseledamot Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen