Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”I Sverige far 320 000 barn illa av en förälders alkoholkonsumtion och alldeles för få av dessa barn får det stöd och den hjälp de behöver.”  Bild: Fredrik Sandberg/TT
”I Sverige far 320 000 barn illa av en förälders alkoholkonsumtion och alldeles för få av dessa barn får det stöd och den hjälp de behöver.” Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fler hallänningar behöver agera när barn far illa

Nästan nio av tio hallänningar anser att de behöver mer kunskap om hur barn påverkas av att föräldrar eller nära anhöriga dricker för mycket alkohol. Det skriver företrädare bakom initiativet Barndom utan baksmälla.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Det är semestertider, en tid då alkoholkonsumtionen ökar. Det innebär förödande konsekvenser för alla de barn som bor i Halland och som lever med en förälder som dricker för mycket.

I Sverige far 320 000 barn illa av en förälders alkoholkonsumtion och alldeles för få av dessa barn får det stöd och den hjälp de behöver. Under sommarlovet, utan skolans skyddsnät, blir utsattheten extra stor för dessa barn och ungdomar som ofta saknar en närvarande och trygg vuxen.

En ny Sifo-undersökning, som gjorts inom ramen för initiativet Barndom utan baksmälla, visar att nästan hälften av alla vuxna inte vet hur de ska börja prata med ett barn som far illa. För att vuxnas drickande aldrig ska bli barns problem, måste vi bli fler som ser och agerar.

Läget för dessa barn är svårt under pandemin och nu när restriktionerna mildras finns det risk för mer festande. Nu är det tid för den hjälpsamma vuxna utanför hemmets väggar att återigen sträcka ut en hand till ett barn, säga hej och fråga hur det är. Även om stödet är litet gör det stor skillnad för barn med svåra hemförhållanden. Det visar vår statistik och alla de berättelser som vi tar del av i vårt arbete.

I dag uppmärksammar nästan tre av tio vuxna hallänningar ett barn som bor med en förälder eller nära anhörig som ofta dricker för mycket i länet. Majoriteten av dessa agerar genom att prata med den vuxne. Hallänningar som ser uppger i högre grad än boende i övriga län att det som hindrar dem att agera beror på att de är oroliga för att barnet ska omhändertas.

Att vuxna inte agerar beror ofta på rädsla för att göra fel, att situationen ska förvärras, men också på stor okunskap. Nästan nio av tio hallänningar anser att de behöver mer kunskap om hur barn påverkas av att föräldrar eller nära anhöriga dricker för mycket alkohol.

Det är nu dags att vi vuxna tar ansvar för barnen och hjälps åt. Alla barn har rätt till en trygg uppväxt.

Så här gör du skillnad:

• Var den som gör något. Utgå inte från att någon med närmare relation till barnet än du själv redan har agerat på situationen.

• Du behöver inte lösa allt på en gång. Om du inte vet vad du ska säga, börja med ett hej.

• Våga fråga (och fråga igen). Våga fråga hur barnet har det. Får du inget svar direkt, våga fråga igen.

• Gör barnet delaktigt. Diskutera direkt med barnet hur hen vill ha det och vilken sorts hjälp som behövs.

Var lugnet i stormen. Du kan göra skillnad bara genom att vara du – en vuxen att lita på.

Vi organisationer bakom Barndom utan baksmälla fortsätter att arbeta aktivt med stödverksamhet till barn, utbildar vuxna, genomför nya forskningsinsatser och undersökningar. Men för att skapa bättre förutsättningar för barn som far illa av vuxnas alkoholkonsumtion behöver vi din hjälp. Gemensamt kan vi göra skillnad.

Magdalena Gerger

vd Systembolaget

Magnus Jägerskog

generalsekreterare Bris

Paula Guillet de Monthoux

generalsekreterare Childhood

Elin Hågeby Caicedo

generalsekreterare Maskrosbarn

Olivia Trygg Larsen

generalsekreterare Trygga Barnen