Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

"Vi menar att filmen som konstform och kommunikationsmedel aldrig någonsin varit viktigare än den är i dag." Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Filmkonsten viktigare än någonsin

Hur motiverar Halmstads kommun en nedläggning av film på Kulturskolan i en tid när kunskaper inom film och foto aldrig har varit viktigare? Den frågan ställer sig en rad filmdebattörer.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Halmstads kulturskola lägger ner film på obestämd framtid. I kommunen görs stora nedskärningar inom skolområdet och på grund av olyckliga omständigheter hör filmen på Kulturskolan till de omedelbart drabbade.

Halmstads kulturskola är en av få kulturskolor i Sverige som under lång tid har erbjudit en gedigen filmverksamhet för barn och unga. Till hösten kommer den möjligheten inte längre finnas. Beslut om 2020 och framåt är ännu inte taget, men utsikterna ser i nuläget inte goda ut. Ansvariga politiker och tjänstepersoner – under ledning av Lovisa Aldrin (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden – måste ompröva detta beslut och inse vikten av att filmen som kulturyttring finns representerad på alla nivåer inom Halmstads kulturliv.

Vi menar att filmen som konstform och kommunikationsmedel aldrig någonsin varit viktigare än den är i dag och att det är av yttersta demokratiska vikt att barn och unga ges möjligheten att från tidig ålder lära sig förstå, tolka och själva uttrycka sig genom film och foto.

Filmen är barnens och ungdomarnas eget medium. De skapar – och kommunicerar i – rörliga bilder varje dag. Varje dag möts också unga människor av hundratals budskap i form av bilder och filmer, inte minst i deras sociala medier. Filmens och den fotografiska bildens möjlighet att påverka och manipulera unga människor har alltså aldrig varit lika stor och betydelsefull som den är i dag.

Den som har en plattform att skapa och visa filmer kan påverka vilka historier som berättas och vilka perspektiv på världen som andra får ta del av.

De filmer vi ser formar vår världsbild, våra ideal och värderingar. Den som har en plattform att skapa och visa filmer kan påverka vilka historier som berättas och vilka perspektiv på världen som andra får ta del av.

Det är därför av yttersta vikt att barn och unga får möjligheten att lära sig förstå och tolka bild och film redan i ung ålder. Och inte minst att de ges kunskapen och verktygen att själva uttrycka sig i film.

Där grundskolan ännu inte har axlat detta ansvar så har Kulturskolan fått ett naturligt och allt viktigare uppdrag i att skola unga medborgare i kamera- och bildförståelse. Samt att lära dem ett konstnärligt uttryck och hantverk som blir allt mer användbart och efterfrågat inte bara inom filmbranschen utan inom i stort sett alla branscher.

Hur motiverar Halmstads kommun en nedläggning av film på Kulturskolan i en tid när kunskaper inom film och foto aldrig har varit viktigare?

Hur kan Halmstad kalla sig för en kulturstad ifall man bortprioriterar en så viktig konstform som filmen?

Vi kräver svar på dessa frågor, och en omprövning av det beslut som fattats om filmens framtid på Halmstads kulturskola.

Jimi Vall Peterson & Johanna Andersson

före detta filmlärare, Halmstads kulturskola

Klara Björk & Linda Sternö

programansvariga i film, Akademin Valand, Göteborgs Universitet

Kalle Boman

producent och ordförande Forum för visuell praktik

Gabriela Pichler

regissör och manusförfattare

Ruben Östlund

regissör och konstnärlig rådgivare, Akademin Valand, Göteborgs Universitet

Charlotte Gimfalk

konsult inom film- och tv-branschens utbildningsfrågor

Tomas Bergman & Ia Thuberg

filmlärare, Spetsutbildning i film Sturegymnasiet