Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen kan inte prioritera kvotering innan kvinnor har den fundamentala rättigheten att känns sig trygg i och utanför sitt eget hem. Bild: Bertil Ericson / TT
Regeringen kan inte prioritera kvotering innan kvinnor har den fundamentala rättigheten att känns sig trygg i och utanför sitt eget hem. Bild: Bertil Ericson / TT

Feministisk S-regering som saknar svar

I stället för att presentera reformer som skulle göra skillnad på riktigt för Sveriges kvinnor så väljer regeringen att öppna för kvotering i börsstyrelser. Detta skriver Matilda Ekeblad och Lovisa Gustafsson från MUF.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Ännu en gång har debatten om kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser förts upp på agendan. Den tidigare jämställdhetsministern Åsa Lindhagen uttryckte i slutet av 2020 att det inte är otänkbart att förslaget återigen kommer läggas på riksdagens bord. Förslaget ska enligt regeringen vara ett steg på vägen mot ett mer jämställt Sverige. Problemet med regeringens utspel är att de vill inskränka äganderätten, samt att de förbiser kvinnors verkliga problem.

Kvinnor äger fortfarande bara hälften av vad män äger och 1 av 5 kvinnor uppger att de inte har råd att skilja sig. Varannan kvinna sig osäker i sitt eget bostadsområde. Under 2020 ökade antalet misshandelsbrott mot kvinnor med tre procent enligt BRÅ, och en majoritet av dessa begicks av en närstående. Vilket är en indikator på att våld i nära relationer ökat. Som att det inte var nog finns det många kvinnor och tjejer som i dag utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Listan på de jämställdhetsproblem som Sverige står inför kan göras ännu längre.

I det här läget hade man kunnat skatta sig lycklig över att Löfvens regering kallar sig för Sveriges första feministiska regering men trots detta har Sverige inte blivit mer jämställt, snarare tvärtom. Att enbart kalla sin regering feministisk räcker inte. I stället för att presentera reformer som skulle göra skillnad på riktigt för Sveriges kvinnor så väljer regeringen att öppna för kvotering i börsstyrelser. Vi är dock inte förvånade. När Åsa Lindhagen i en intervju fick frågor om vad som måste göras öka jämställdheten i Sverige var det tydligt att hon inte hade några svar.

Kvinnor kan av egen kraft och jämställdhetspolitiken måste fokusera på att riva ner de faktiska hinder som finns för kvinnor i dagens samhälle, i stället för att förminska kvinnor med påhittade sådana. Regeringen kan inte prioritera kvotering innan kvinnor har den fundamentala rättigheten att känns sig trygg i och utanför sitt eget hem och har friheten att själv bestämma över sitt eget liv.

Matilda Ekeblad

förbundsordförande MUF

Lovisa Gustafsson

förbundsstyrelseledamot MUF