Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Om stadsnätet inte bär sig och behöver kapital för att klara sig så ska kommunfullmäktige tillskjuta kapital eller ta upp lån.”  Bild: Jari Välitalo
”Om stadsnätet inte bär sig och behöver kapital för att klara sig så ska kommunfullmäktige tillskjuta kapital eller ta upp lån.” Bild: Jari Välitalo

Förtroendet för kommunen står på spel

Ett kommunalt bolag skall bedrivas på affärsmässiga grunder vilket inte kan anses förenligt med att Halmstads stadsnät smygfinansieras av HFAB:s hyresgäster. Det skriver Ann-Charlott Mankell från Hjärta för Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Det är med stor bestörtning vi tvingas följa hur kommunens fulspel får följder för skattebetalarna och allmänhetens förtroende. Allt pekar på att HFAB-affären , där huvudansvaret faller på kommundirektör Mattias Rossköld, tyvärr riskerar att kosta skattebetalarna mångmiljonbelopp.

HP har på ett föredömligt sätt genom sin grävande journalistik kunnat peka på att det var kommundirektören Rossköld som i sin roll som vd för de kommunala bolagens moderbolag Halmstads rådhus AB, ställde ultimatum till HFAB:s styrelse att sparka vd:n Catharina Rydberg Lilja för att hon varit kritisk till hur dåliga de nya avtalen med Halmstads stadsnät var för både hyresgäster och kommuninvånare.

Nu har domen från förvaltningsrätten kommit och slagit fast att Rydberg Lilja hade rätt när det gäller att tjänsterna borde upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling.

HFAB:s experter förordade också att gå ut på marknaden och upphandla tjänsten eftersom det högst sannolikt då blivit både lägre kostnader och bättre service för såväl bolagen som hyresgästerna. Ett kommunalt bolag skall bedrivas på affärsmässiga grunder vilket inte kan anses förenligt med att Halmstads stadsnät smygfinansieras av HFAB:s hyresgäster!

HP har redovisat att ombuden för Itux slagit fast att kontraktsvärdet är så stort som 130–160 miljoner kronor. Oavsett slutgiltigt belopp så är det högst anmärkningsvärt att den politiska ledningen och kommundirektören är så oaktsamma med skattemedel att de är beredda att kasta bort miljoner utan att få något värde tillbaka istället för att lyssna på expertisen.

Att hänvisa till att avtalet var nödvändigt för att rädda Halmstads stadsnät AB:s existens kan anses vara både oetiskt mot HFAB:s hyresgäster och lagvidrigt eftersom kommunala bolag enligt lag ska bedrivas på affärsmässiga grunder.

Om stadsnätet inte bär sig och behöver kapital för att klara sig så ska kommunfullmäktige tillskjuta kapital eller ta upp lån. Men i stället för att finansiera stadsnätet på ett ärligt och korrekt sätt har man alltså höjt intäkterna med fulspel och enligt förvaltningsrätten begått felaktigheter vilket riskerar att kosta skattebetalarna mångmiljonbelopp.

Allmänhetens förtroende för kommunen står på spel, så därför anser Hjärta för Halmstad att det är viktigt att frågan avseende kommunledningsförvaltningen samt förtroendet för kommundirektören Rossköld skyndsamt utreds på ett korrekt sätt och utan att mörka. Det är invånarna i Halmstad värda!

Ann-Charlott Mankell

Hjärta för Halmstad