Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det räcker inte att regelbördan från Bryssel minskar, utan det måste den göra också från svenska staten och Sveriges alla kommuner.” Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT
”Det räcker inte att regelbördan från Bryssel minskar, utan det måste den göra också från svenska staten och Sveriges alla kommuner.” Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT

Första stegen mot minskad EU-byråkrati

Vi vill se ett bindande direktiv på EU-nivå som tvingar medlemsländerna att lägga fast en plan om hur regelbördan för småföretagen ska minska avsevärt på alla nivåer. Det skriver EU-parlamentarikern Jörgen Warborn (M) och ordförande i Moderata Företagarrådet, Anna af Sillén (M).

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Äntligen börjar vinden vända i EU-politiken och fler sluter upp i kampen mot den onödiga byråkratin.

Nyligen lyckades Moderaterna driva igenom det förmodligen mest ambitiösa regelförenklingsmålet någonsin i ett av EU-parlamentets utskott, som kräver att regelbördan för småföretagen ska ned med minst 30 procent. Det är ett stort genombrott i arbetet med det som ska bli EU:s nya småföretagarstrategi.

Sedan tidigare var det känt att principen ”en in, en ut” ska införas i EU, vilket innebär att ett lagförslag som ökar den administrativa bördan för företag ska följas av motsvarande regellättnad på ett annat område som berör den branschen. Detta kommer vara ett viktigt första steg för att stoppa den strida strömmen av nya regler.

Men ”en in, en ut” räcker förstås inte, eftersom den bara bevarar nuvarande läge, som inte på långa vägar är tillräckligt gynnsamt för småföretagen. Tvärtom pekar nästan alla småföretagare man träffar på att de behöver avlastas från pappersarbete och kostsamma bördor de dras med idag.

Därför är det mycket glädjande att ett helt utskott i EU-parlamentet nu ställer sig bakom Moderaternas förslag att höja målsättningen radikalt, så att småföretagare framöver ska kunna ägna mer tid åt att driva sin verksamhet och mindre tid åt onödig byråkrati.

Nästan en halv miljon svenskar är egenföretagare och ungefär var tredje anställd i Sverige jobbar i ett småföretag. Det kan alltså inte nog understrykas hur viktigt det är att vi skapar goda villkor för småföretagen att växa, eftersom att det är där den största potentialen finns att skapa jobb och tillväxt som kommer hela Sverige till del.

Återstarten av ekonomin kommer inte kunna ske om vi inte släpper lös småföretagens fulla potential.

Moderaterna vill se ett bindande direktiv på EU-nivå som tvingar medlemsländerna att lägga fast en plan om hur regelbördan för småföretagen ska minska avsevärt på alla nivåer. Det räcker inte att regelbördan från Bryssel minskar, utan det måste den göra också från svenska staten och Sveriges alla kommuner.

Moderaterna är småföretagarnas parti och vi gläds åt de segrar vi lyckats driva igenom i EU-parlamentet. Nu kämpar vi vidare med full kraft för att dessa också ska märkas i småföretagarnas vardag.

Jörgen Warborn (M)

EU-parlamentariker och tidigare småföretagare

Anna af Sillén (M)

ordförande i Moderata Företagarrådet