Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Inte ens i utredningen, som är beställd utifrån Januariavtalets absurda skrivningar om las, finns det några argument för fler jobb.” Bild: Fredrik Sandberg/TT

Förslagen hör hemma i papperskorgen

De förändringar som presenterades i utredningen om las, och som Liberalerna förespråkar, kommer inte skapa fler jobb. Det skriver vänsterpartisten Jon Thorbjörnson i en replik på en debattartikel.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Vi i Vänsterpartiet ser med stor oro på hur lagen om anställningsskydd (las) attackeras av Liberalerna. Det är viktigt med trygga anställningar på arbetsmarknaden.

Med förutsägbarhet skapar vi ett system där både anställda och arbetsköpare, som företag och offentlig sektor, kan samverka för att skapa så bra arbetsplatser som möjligt. Det gör vi inte genom att slå sönder anställningstryggheten.

Liberalerna vill nu ”modernisera” arbetsrätten genom att skjuta tillbaka den mot 1800-talet. De vill att det skall bli lättare att säga upp folk. Det skall gå att göra sig av med en anställd utan anledning. I praktiken blir jobbet en ständig provanställning.

Detta skapar inte trygghet vilket Liberalerna verkar tro. I stället öppnar det upp för godtycke och en tystnadskultur. Redan i dag tar visselblåsare stora risker när de påtalar brister på en arbetsplats.

Med en urholkad arbetsrätt riskerar de att bli chanslösa. Och vem vågar säga ifrån när de blir utsatta för sexuella trakasserier av en chef om det inte finns någon anställningstrygghet?

De senaste månaderna har satt vårt samhälle på prov. Men de har också visat vad som är viktigast när krisen kommer – att vi håller ihop i ett tryggt samhälle. Det tyngsta lasset har vårdpersonalen dragit. Med risken för att smittas ständigt hängande över sig har de jobbat långa och tuffa pass.

Otrygga anställningar har inte gjort deras jobb enklare. Eller deras möjligheter att påtala brister i smittskyddsutrustning större. Nu skall de få ännu en käftsmäll med urholkad anställningstrygghet.

De förändringar som presenterades i utredningen, och som Liberalerna förespråkar, kommer inte skapa fler jobb. Ett svagare anställningsskydd kommer inte öka antalet anställningar. Inte ens i utredningen, som är beställd utifrån Januariavtalets absurda skrivningar om las, finns det några argument för fler jobb.

Däremot att fler äldre än i dag kan bli av med jobbet och kastas bort efter många års slit.

Ett rätt har ändå Liberalerna. Det behövs en ordentlig a-kassa som ger ekonomisk trygghet. Där ser vi fram emot stöd för att behålla den höjda nivån så att fler kan få ett gott inkomstskydd.

Men när det gäller las-utredningens förslag så finns det bara en plats där de hör hemma – i papperskorgen.

Jon Thorbjörnson (V)

riksdagsledamot för Hallands län

Replik på Nyamko Sabuni (L) och Bengt Eliasson (L), den 15 juni.