Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sysslolöshet och bidragsberoende är förödande. När människor förlorar självkänsla och brist på sammanhang släcks hoppet om en bättre framtid. Bild: Johan Nilsson/TT
Sysslolöshet och bidragsberoende är förödande. När människor förlorar självkänsla och brist på sammanhang släcks hoppet om en bättre framtid. Bild: Johan Nilsson/TT

Företagarna är jobbskaparna

Vårens krispaket måste nu förstärkas med nya insatser som underlättar en omstart av ekonomin och som säkrar konkurrenskraften.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Om hela Sverige ska växa måste det finnas jobb. Coronakrisen gör nu att arbetslösheten ökar dramatiskt. I Halland är nu 7442 arbetslösa och antalet varsel har ökat mycket kraftigt. Detta är mycket allvarligt. Sysslolöshet och bidragsberoende är förödande. När människor förlorar självkänsla och brist på sammanhang släcks hoppet om en bättre framtid. När bidragsberoendet blir varaktigt och börjar gå i arv skapas en ny permanent underklass. Då växer klyftan mellan de som har arbete och de som står utanför arbetsplatsens gemenskap.

För oss är slutsatsen av coronakrisen uppenbar: utan företagare stannar Sverige. Det är företagen som är jobbskaparna. Det är genom att de vågar anställa som vi får in de skatteintäkter som finansierar vår välfärd. Höga ambitioner med välfärden bygger på att människor arbetar och att våra företag växer. Förutom ökade skatteintäkter betyder växande företag nya livschanser för individer och minskat utanförskap.

Den svenska vänstern kritiserar nu företagen och säger att det inte ligger i skattebetalarnas intresse att stötta företagen och att företagare minsann borde ha marginaler för att klara en kris. Det är inte bara fel, utan även hån mot våra jobbskapare. Coronakrisen handlar inte om att företagare har agerat oansvarigt, utan om ett virus som ingen kunnat förbereda sig på. Låt oss vara tydliga: företagare är också skattebetalare. Företagare förtjänar också stöd i krisen. Hårt arbetande människor som i regel aldrig har haft en sjukdag och legat samhället till belastning ska såklart uppmuntras.

Samtidigt höjs nu från samma partier röster om att efter krisen riktat höja skatten på Sveriges företagare. Det målas upp en bild av att företagare i Sverige nu står i en kollektiv skuld och ska betala tillbaka. Det är helt felaktigt och det kommer vi aldrig att acceptera.

Vårens krispaket måste nu förstärkas med nya insatser som underlättar en omstart av ekonomin och som säkrar konkurrenskraften. Politiken står inför ett vägval. När den svenska vänstern signalerar att de vill höja skatterna för Sveriges företagare skrämmer man bort företag från att investera. Liberalerna väljer en annan väg. Vi vill stimulera företag att investera och anställa. Det är så vi ingjuter framtidstro i Sveriges företagare. Det måste bli enklare och billigare att anställa.

Vår lärdom från Coronakrisen är tydlig: Utan företagare stannar Sverige. Företagen bygger vår välfärd.

Mats Persson (L)

Ekonomisk-politisk talesperson

Arman Teimouri (L)

Näringspolitisk talesperson

Bengt Eliasson (L)

Riksdagsledamot