Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Dagarna efter valet i Belarus bröt våldsamma protester ut i huvudstaden Minsk med flera tusentals demonstranter och ett flertal gripna.” Bild: Sergei Grits

För frihet och demokrati i Belarus

EU ska vara en samlad kraft för frihet och demokrati och bör omedelbart bör införa sanktioner mot ledarskapet i Belarus. Det skriver Fredrika Albertsson från Moderata Ungdomsförbundet Halland.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Sedan Berlinmurens fall och slutet på kalla kriget har Europa blivit mer demokratiskt men på senare tid har vi sett att flera länder vrider tillbaka klockan. Dessa länder präglas av politisk korruption, inskränkningar av HBTQ+ personers rättigheter, begränsningar i yttrandefriheten och starka auktoritära regimer.

Nämnvärda exempel är Polen, Bulgarien, Ungern och Belarus. Under senaste tiden har Polen och speciellt Belarus synts mycket i media med anledning av respektive presidentval och våldsamma protester som har brutit ut. I och med detta måste vi som nationer ställa oss själva frågan; vem ska stå upp för frihet och demokrati?

Under sommaren gick Polen till presidentval, ett val som enligt många ansågs vara riggat och med anklagelser om valfusk från internationellt håll. Valet handlade även till mångt och mycket om HBTQ+ personers rättigheter och hur dessa rättigheter dagligen inskränks av den polska regeringen.

Det som på senare tid har synts mycket i media är protesterna i Belarus efter presidentvalet som nyligen ägde rum. Belarus är Europas sista levande diktatur och landets nuvarande diktator, Alexander Lukasjenko, har styrt med järnhand sedan 26 år tillbaka. Dagarna efter valet i Belarus bröt våldsamma protester ut i huvudstaden Minsk med flera tusentals demonstranter och ett flertal gripna.

Sedan dess har de våldsamma protesterna fortsatt, fler har gått ut och demonstrerar på gatorna och demonstranter berättar för utländska medier att de aldrig tidigare har känt sig så fria som de gjort under demonstrationerna.

EU ska vara en samlad kraft för frihet och demokrati och bör omedelbart bör införa sanktioner mot ledarskapet i Belarus, som även gjordes efter presidentvalet 2010. I dag har USA kvar sina sanktioner sen tidigare och det är viktigt att vi i EU ännu inför dessa mot diktaturen i Belarus.

Europeiska rådet bör även utse EU-representanter för att överse och kontinuerligt rapportera om situationen i landet till Utrikesrådet (Foreign Affairs Council, FAC), för att EU skall ha full insikt i vad som händer i landet. Medborgarna i Belarus är långt ifrån de enda som kämpar för demokrati i sitt hemland.

Därför måste hela den Europeiska unionen samarbeta för att upprätthålla demokratin, oavsett om det handlar om president Duda i Polen, president Orbán i Ungern eller president Lukasjenko.

EU ska vara den mest pålitliga garanten i världen för frihet och demokrati. Där finns mycket arbete kvar att göra.

Fredrika Albertsson

distriktsstyrelseledamot Moderata Ungdomsförbundet Halland