Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bertil Johansson (LP) under debatten om särskilt boende i Våxtorp på kommunfullmäktige i Laholm april 2022. Bild: Jonatan Gernes
Bertil Johansson (LP) under debatten om särskilt boende i Våxtorp på kommunfullmäktige i Laholm april 2022. Bild: Jonatan Gernes

För ett bättre och tryggare Laholm

Att tro att man kan klamra sig fast vid en lågskattelinje är en utopi, och kommer att innebära att man kommer att få stora underskott som måste täckas. Det skriver Bertil Johansson (LP) i debattserien Val 2022 Laholm.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Laholms kommun är i stark tillväxt, och det är bra, men medför också stora kostnader för kommunen.

Detta innebär att kommunens ekonomi måste förstärkas, för att man skall kunna klara av kostnaderna för en utbyggnad av vård, omsorg skola med mera.

Att tro att man kan klamra sig fast vid en lågskattelinje i framtiden är en utopi, och kommer att innebära att man kommer att få stora underskott som måste täckas.

Jag kommer att rada upp här och peka på vad vi i Laholmspartiet anser vara de viktigaste frågorna i valet och under den kommande valperioden.

• Vård och omsorg, enligt den demografiska bild vi har av vår befolkning i kommunen, är det en stor del av våra kommunmedborgare som blir allt äldre, över 80 år eller mer. Detta kommer att ställa stora krav på vården.

Socialnämnden dras i dag med stora underskott, som beror på att nämnden varit underfinansierad under flera år, och nu när vårdtyngden kommer att öka kraftig krävs det att nämnden får ökade ekonomiska resurser för att klara av sin uppgift.

• Vi har en skola som är i fritt fall, där våld och hot är allmänt förekommande, och endast 60 procent av pojkarna i grundskolan blir godkända och kommer in på gymnasiet. Enligt en rapport från revisorerna är frånvaron i skolan mycket hög, 20 procent i vissa skolor. Detta betyder att eleverna inte får den utbildning de behöver.

Det är en katastrof och måste åtgärdas omgående, och vi tror inte att skolförvaltningen eller barn- och ungdomsnämnden kan klara av det själva, för från det hållet har det mest varit prat och mycket lite verkstad. Vi vill genomföra en genomlysning av grundskolan som utförs av utomstående experter, och efter det som framkommer i en sådan genomlysning vill vi förändra Laholms skolor till en trygg och säker plats för barnen att vistas i.

• Vi vill prova på att genomföra sextimmars arbetsdag med bibehållen lön för de anställda inom vård och omsorg.

• Många känner sig otrygga i Laholms kommun, och blir utsatta för brott, såsom inbrott och skadegörelse, mest är det landsbygden som drabbas när utländska stöldligor drar fram. Polisen klarar inte av att stoppa dessa, därför vill vi använda vaktbolag som sporadiskt patrullerar ute på landsbygden som ett komplement till polisen.

• Snart är det bara Laholm som inte har fria bussresor för pensionärer över 70 år. Vi har länge kämpat för att genomföra detta och kommer att försatta att driva frågan tills den är genomförd.

I valet i september kommer ingen av de politiska partierna att få egen majoritet, utan det kommer att bli politiska uppgörelser både till höger och vänster. Vi gör inga politiska uppgörelser där vi förbinder oss att gå i ledband ihop med de stora partierna.

Däremot kan vi göra en valteknisk uppgörelse som vi gjorde förra valet, om platserna i nämnder och styrelser.

Bertil Johansson (LP)

Laholmspartiet