För demokratins skull – inför skilda valdagar

Under årets val har rikspolitikerna tagit över kommunal- och landstingsvalet, skriver Halmstads tidigare kommunråd Jörgen Andersson, som vill se skilda valdagar till riksdag samt till kommuner och landsting.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt 3/10. Det har nu gått nästan en månad sedan valet. På centralt plan pågår samtal hur en ny regering skall formas. Men också ute i kommuner och landsting pågår samma diskussioner.

Jag tänker i denna artikel endast ägna mig åt kommunvalet och jag gör det med utgångspunkten från en ledare av Mattias Karlsson någon månad innan valet. Den handlade om en forskare som tydligt tagit ställning för skilda valdagar riksdag – kommuner och landsting. Jag tolkade att det också fanns en viss sympati från ledarskribenten.

För många år sedan pläderade jag för ett skiljande av valdagarna. Tillsammans med Göran Johansson i Göteborg förde vi också fram att Götaland skulle ha val år ett, därefter Svealand nästa år och sedan Norrland för att fjärde året ha riksdagsval. Efter ha sett årets val har jag stärkts i min övertygelse och jag bygger det på följande konstateranden.

ANNONS

Alla rikspolitiker tog över kommunal- och landstingsvalen och lovade miljarder hit och dit till lärare, sjuksköteskor, äldreomsorg, sjukvård och skolor trots att beslutanderätten ligger ute i kommunerna och lanstingen. Dessutom tog man över löneavtalen från arbetsmarknadens parter och lovade höjda löner till många grupper dock inte alla.

Efter valet i Halmstad har Hallandsposten publicerat en mängd artiklar om besparingar i gymnasieskolan, nedläggning av Stadsbondgården samt den utbredda trångboddheten i flera skolor i kommunen. Vidare kom det också en artikel om för få äldreboenden. Allt detta lyste med sin frånvaro i den kommunala debatten och jag är övertygad att om detta hade fått debatteras och medborgarna därigenom blivit delaktiga i detta utan störningar från riksdebatten hade resultatet för kommunvalet blivit annorlunda. Medborgarna i en kommun måste ha den demokratiska rätten.

Med all respekt för Kristdemokraternas gruppledare i Halmstad. Hon gör säkert sitt bästa i kommunfullmäktige. Men jag frågar mig ändå. Vilka avtryck har KD gjort i kommunalpolitiken som berättiga en ökning på drygt 3 procentenheter i kommunalvalet. Har inte detta ett samband med den valspurt som KD:s partiordförande gjorde i rikspolitiken?

ANNONS

Dessa tre punkter sammantaget talar för skilda valdagar och att det genomförs så fort som möjligt, för demokratins skull.

Jörgen Andersson

före detta kommunstyrelsens ordförande (S)

ANNONS