Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

EU-valet berör dig som bor i Halmstad

Vi är stolta över det som vi har lyckats åstadkomma. Men det finns mycket kvar att göra. Det skriver tre centerpartister inför söndagens val till Europaparlamentet.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

HP Debatt 25/5. I morgon väntar ett viktigt val för hela Europa. Det som händer i EU är viktigt för Halmstad. Många jobb här finns i de företag som säljer sina produkter och tjänster inom hela EU.

Skatteintäkterna som kommer av de jobben håller våra kommunala verksamheter igång. Denna marknad finns till tack vare att EU länge satsat på öppenhet och handel.

Trots att Centerpartiet bara har haft en ledamot, Fredrick Federley, i EU- parlamentet under den gångna mandatperioden har vi levererat starkt på ett flertal områden. Inte minst har vi lyckats få till skärpningar i användning av antibiotika till friska djur, för att motverka spridningen av antibiotikaresistens och förbättra djurvälfärden.

Många invånare i vår kommun har sin sysselsättning inom jordbruk och matproduktion. Näringar som påverkas negativt av att andra länder har en helt annan antibiotikaanvändning och djurhållning än vad vi har i Sverige.

I valet driver därför Centerpartiet en bättre djurvälfärd inom EU. Länder som fuskar med djurvälfärd måste dras inför domstol. Märkningar av köttets ursprung och produktionsmetod måste bli bättre och obligatoriska även i restauranger. Dessutom behöver stödreglerna till det europeiska jordbruket göras enklare och tydligare för att effektivt gynna en hållbar livsmedelsproduktion.

Centerpartiet har även varit drivande bakom förslaget om ett mer välfungerande system med utsläppshandel. Vi har garanterat en ökning av andelen förnybar energi i Europa och fått EU att fortsätta se skogen som en resurs i övergången till det förnybara samhället.

Vi har stått upp för det liberala Europa och tagit strid mot länder som Polen och Ungern, som fortsätter gå i en mer auktoritär riktning. Vi har motarbetat krafter som vill begränsa både kvinnors och HBTQ-personers frihet.

Vi är stolta över det som vi har lyckats åstadkomma. Men det finns mycket kvar att göra och Centerpartiet är redo att ta sig an den uppgiften. Inför nästa mandatperiod söker vi därför förtroendet att fortsätta arbetet för ett bättre, friare och mer effektivt EU.

EU är en kraftfull aktör för att vi tillsammans ska kunna förbättra vårt klimat och skapa trygga och demokratiska samhällen. EU är avgörande för att vi ska kunna tillvarata svenska medborgares och Halmstads intressen i en alltmer globaliserad värld, där ökad handel och öppenhet fortsätter att vara ledstjärnor som skapar ett välmående Halmstad.

Jenny Axelsson (C)

kommunråd

Camilla Heurén (C)

kretsordförande

Fredrick Federley (C)

toppkandidat inför EP-valet