Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett Europa för alla – inte bara de rika

För oss är omfördelning nyckeln till ett mer jämlikt samhälle och vi har politiken och förslagen som gör det möjligt. Det skriver Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, och som i dag pratar på Högskolan i Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Vänsterpartiet står numera ensamt till vänster, vi ingår inte i den höger-mittenkoalition som består av S, MP, C och L. Deras högerförslag om marknadshyror och försämrad anställningstrygghet, slår särskilt hårt mot den som är på väg ut i vuxenlivet.

Unga vuxna behöver helt enkelt få en bättre start på sin väg ut i livet, inte en sämre. Det är alldeles för svårt att få tag på en vettig bostad och ett varaktigt arbete. Den som studerar för att en gång kunna få det där eftertraktade jobbet, vet också att det är svårt att få ekonomin att gå runt. Allt för mycket tid och energi går åt för att lösa bostadssituationen och inte sällan behöver den som studerar jobba vid sidan av för att täcka alla kostnader. Det går som bekant inte att leva på luft.

Det här är reella problem som behöver en lösning. När inte bostäderna räcker till, behöver vi bygga fler. Inte vräkiga villor, utan lägenheter med hyror som unga människor har råd med. När jobben är för få, behöver vi ha en politik för full sysselsättning och då krävs det investeringar i välfärden, inte skattesänkningar. När alla de som studerar går back varje månad, behöver vi fråga oss vad vi kan göra för att underlätta och täppa till hålen.

Därför har vi drivit på för reformer som bidrar till en trygg, fungerande studietid. Vi har drivit igenom höjd studiemedelsdel med 300 kronor i månaden för att skuldsättningen ska bli mindre, vi har medverkat till att det finns ett tilläggsbidrag för studerande med barn. Vi vill införa ett semestertillägg i studiemedlet; pengar som kickar in just i glappet mellan vårterminens sista CSN-utbetalning och sommarjobbets första lön.

Det är rätt grundläggande egentligen. Oavsett om du har passerat zenit i livet eller är mitt uppe i studierna behöver du någonstans att bo och en inkomst som det går att leva på. För den som just blivit förälder märker snabbt hur viktigt det är med bra förskolor och att det finns jobb som går att kombinera med barn och familj. För oss samtliga gäller att vi genom hela livet är beroende av en fungerande, tillgänglig sjukvård.

Vårt svar är politik som ser till att vardagen för ung som gammal fungerar, oavsett hur mycket pengar som finns på bankkontot. För oss är omfördelning nyckeln till ett mer jämlikt samhälle och vi har politiken och förslagen som gör det möjligt.

Vi tar vår oppositionsroll på fullaste allvar och vi upp­lever medvind. Vi ökade i riksdagsvalet och vi ökade stort bland unga vuxna och studenter. Det är vi väldigt glada över. Vi behöver vara många som höjer våra röster mot högernationalisternas framfart i Europa och vi behöver stå samlade för att rädda vårt klimat.

I maj är det val igen. Denna gång till EU-parlamentet. Valet handlar om allas vår framtid. Vi går till val på en EU-politik som sätter klimatet före marknadsintressen och som tar upp kampen mot de högerextrema partiernas framväxt i Europa.

Det handlar om hur vi skapar ett Europa för alla, inte bara de rika.

Jonas Sjöstedt (V)

partiledare