Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ett djurvänligt nytt år firas utan fyrverkerier

För djurens skull hoppas vi nu att Halmstads kommun inför striktare begränsningar när det gäller möjligheter att skjuta fyrverkerier. Det skriver två företrädare för Djurens Rätt.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

HP Debatt 19/12. Nästan 7 av 10 svenskar vill att fyrverkerier ska förbjudas och flera kommuner har redan infört begränsningar i fyrverkerianvändandet. Det är dags för Halmstads kommun att ta ställning för ett gott nytt år även för djuren.

Plötsligt och oväntat drar pangandet i gång. Det är nyårsafton, men inte första gången den här månaden som fyrverkerier avfyras. Det oförutsägbara ljudet är svårt att värja sig mot och av samma anledning svårt att träna på att hantera. Den annars trygga familjehunden ligger under sängen, rädd och svår att få kontakt med.

Nyårsmiddagen får intas i badrummet, den enda någorlunda ljudisolerade platsen i hemmet.

Många som lever tillsammans med djur vittnar om liknande upplevelser. Hur ens kära familjedjur under dagar, till och med flera veckors tid, inte vill gå ut, får svårt att äta och blir otrygg även under den vanliga promenaden runt kvarteret.

Enligt Svenska Kennelklubben är omkring en tredjedel av alla hundar rädda för fyrverkerier och så många som 35 000 hundar medicineras med psykofarmaka när smällandet drar i gång.

Det är inte bara familjedjur som påverkas – även vilda djur, särskilt i tätbebyggda områden, blir rädda och kan skada sig. Likaså lantbrukets djur, de som hålls i livsmedelsindustrin, drabbas och skräms av de höga ljuden.

Många människor påverkas också och traumatiska minnen kan väckas till liv, helt i onödan. Det som borde vara en festlig och mysig tid på året blir i stället en lång, stressande och till och med farlig väntan på att smällandet ska ta slut.

Att det finns en stark opinion emot fyrverkerier är inget nytt. Redan i början av 2016 lämnade Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige, Svenska Kennelklubben och Svenska Brukshundklubben över mer än 100 000 namnunderskrifter till regeringen med krav på begränsningar av användandet av fyrverkerier.

Under 2019 kommer tillstånd börja krävas för att få köpa så kallade raketer, men utöver detta ser vi tyvärr inte mycket restriktioner från politiskt håll, i alla fall inte på nationell nivå.

Däremot går flera kommuner i bräschen för ett djurvänligare nyårsfirande. Kommuner kan införa begränsningar för privatpersoner, till exempel att det bara får skjutas fyrverkerier mellan klockan 21 och 01 på nyårsafton, som Enköping har gjort.

Kommuner kan även avstå från ett eget firande med fyrverkerier och i stället ordna något djur- och miljövänligare, till exempel en ljus- eller eldshow så som Lidköping och Alings-ås med flera planerar att göra.

Vi hoppas nu att även Halmstads kommun inför striktare begränsningar när det gäller möjligheter att skjuta fyrverkerier. Då kan vi se till att det blir ett gott nytt årsskifte även för djuren.

Anna Harenius

sakkunnig etolog Djurens Rätt

Linn Bleckert

kampanjkoordinator Djurens Rätt