Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag är också övertygad om att ett förstatligande av skolan är det bästa sättet för att skolan ska kunna vara likvärdig och uppfylla skollagen." Bild: Alexander Olivera/TT

En likvärdig skola är högt prioriterad

Vi jobbar just nu i nämnden på vår plan för kommande år. Likvärdigheten och att bryta utanförskap kommer att vara högt prioriterat. Det skriver Lovisa Aldrin (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Mattias Karlsson sätter huvudet på spiken när han poängterar att det är alarmerande att vi brister i att uppnå likvärdighet inom skolan i vår egen kommun.

Varenda elev som går ut grundskolan utan fullständiga betyg är en elev som vi svikit. Med vi menar jag politikerna, skolan, samhället. Det är vår uppgift att se till att skolan är kompensatorisk.

Det betyder att skolan ska kompensera för olika bakgrunder och stötta upp så alla kan ha en chans att följa sin dröm. För utbildning möjliggör egna val. Friheten att faktiskt ha ett val.

Jag har som ordförande i barn- och ungdomsnämnden bestämt mig för att lära känna den verksamhet jag ska bestämma över. Därför viger jag två dagar i veckan åt att besöka våra skolor och förskolor.

Jag pratar, är med på lektioner och i lärarrum. Detta för att fånga upp idéer från våra egna experter nämligen de som varje dag träffar dessa barn. Jag tror nämligen inte på att jag som politiker sitter inne med de bästa lösningarna utan jag måste lyssna på vad verksamheterna efterfrågar.

Vi jobbar just nu i nämnden på vår plan för kommande år. Likvärdigheten och att bryta utanförskap kommer att vara högt prioriterat. Det är även något vi ofta är överens om över partigränserna.

Jag är stolt över att Liberalerna genom januariöverenskommelsen nu får igenom ett antal satsningar på skolan som kommer att hjälpa oss i Halmstad med detta arbete. Redan nu ser vi att med hjälp av dessa tillskott har vi kunnat anställa elevkoordinatorer på Brunnsåkersskolan. Totalt en miljard kronor per år ska fördelas inom satsningen för lärarassistenter.

Vi i Liberalerna är även självkritiska: under en tid levererades för mycket krav och för mycket detaljstyrning. Nu måste lärare och rektorer få arbetsro och stöd att ta sig an de utmaningar som finns. Jag är stolt över Nyamko Sabuni som vågar erkänna att vi har velat för mycket men handlat fel.

Jag är också övertygad om att ett förstatligande av skolan är det bästa sättet för att skolan ska kunna vara likvärdig och uppfylla skollagen.

För om vi tror på Sverige då måste vi satsa på skolan. Jag kommer att göra allt i min makt för att vända detta under mandatperioden. Jag vill vara någon som hjälper människor att nå sina drömmar, inte en som krossar dem.

Lovisa Aldrin (L)

ordförande barn- och ungdomsnämnden

kommunråd Halmstads kommun

Apropå Mattias Karlssons ledare ”På jakt efter den likvärdiga skola som flytt Halmstad”, den 11/9.