Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En hälsning från halländskt föreningsliv

Vem hade tagit över rollen som Sveriges största demokratiskola om föreningslivet inte fanns? Den frågan ställer Sandra Hidgård och Björn Lind.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

HP Debatt 27/12. Nyligen skickades en hälsning till alla ledamöter i kommunfullmäktige, regionfullmäktige och riksdag. Kort sagt politiker som tycker olika om mycket – men de allra flesta vill stärka demokratin och människors möjligheter att påverka sina levnadsvillkor.

I Halland finns det tusentals ideella föreningar där vi dagligen lär vi oss att lyssna på andra, argumentera, komma överens, kompromissa, fatta gemensamma beslut och allt annat som gör oss till demokratiskt fungerande människor.

I föreningslivet får vi vänner och vi lär oss att respektera varandras olikheter. Vi tränar, lär oss nya saker, har roligt, skapar gemenskap, sammanhang och väldigt mycket mer. Listan tar aldrig slut.

Föreställ dig ett Halland utan föreningsliv… Vart skulle hallänningarna vända sig när de ville påverka sitt boende, engagera sig i stora samhällsfrågor eller skapa ökad hälsa genom livslångt idrottande eller kulturskapande?

Vem skulle myndigheterna ta hjälp av i svåra situationer, när alla goda krafter måste samverka? Var skulle nyanlända på en ort hitta gemenskap och en väg in i samhället? Och vem skulle aktivera och engagera våra barn och unga och ge dem en meningsfull, utvecklande fritid?

Vem hade tagit över rollen som Sveriges största demokratiskola om föreningslivet inte fanns?

Föreningslivet är centralt för våra barns framtid. Nio av tio barn är medlemmar i minst en idrottsförening under sin uppväxt. Det är ett stort ansvar som tas av de föreningar och ledare som skapar en stimulerande och meningsfull fritid för barn och ungdomar.

Vi vill att våra politiker tar sitt ansvar så att det halländska föreningslivet kan fortsätta utveckla människor och samhället. Så att fler kan lära sig demokratins spelregler och fler människor, i alla åldrar, kan få en meningsfull och utvecklande fritid. Konkret handlar det såklart om ekonomiskt stöd men också andra sätt att medverka till goda villkor för föreningslivet.

Våra organisationer (Hallands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna och Hallands bildningsförbund/Studieförbunden) tar vårt ansvar.

Vi kommer under 2019 att fortsätta vara ett aktivt stöd för det halländska föreningslivet. Vi och våra uppdragsgivare vet vilken avgörande betydelse föreningslivet har för hela samhället och alla människors möjligheter att leva ett gott och meningsfullt liv.

Sandra Hidgård

Hallands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna

Björn Lind

Hallands bildningsförbund