Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Att prioritera bland fem miljarder skattekronor kan inte ske helt opolitiskt. Risken är också att svåra fast viktiga avvägningar skjuts på framtiden." Bild: Anna-Karin Forsberg

En budget handlar alltid om prioriteringar

Vårt förslag är att i första hand skjuta fram beslut om budget till hösten. Det skriver de två socialdemokratiska kommunråden i Halmstad i ett svar till Alliansens budgetinbjudan.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Med Corona står vi inför utmaningar vi sällan eller aldrig förr skådat i vår kommun.

Vi tar detta på mycket stort allvar och ser att det får konsekvenser även för vårt politiska arbete. I kommunen har exempelvis nu Krisledningsnämnden aktiverats, med anledning av att kommunen klassat läget som en extraordinär händelse.

I krisledningsnämnden är även vi socialdemokrater representerade. Ju mer vi kan göra tillsammans för att hantera de problem som uppstår till följd av corona, desto bättre är det. Här har vi alla partier ett ansvar.

Nu finns ett behov av att kommunen kan kraftsamla för att hantera den extra ordinära händelse som har inträffat. Kommunens personalresurser behöver nu fokuseras till krisarbetet.

Mot den bakgrunden anser vi socialdemokrater att det är dålig timing att ta fram och behandla en budget för 2021 redan i juni. Vi vet bara en bråkdel av konsekvenserna av den kris vi troligtvis nu bara anar början på.

Förståelsen för vad vi behöver göra för nästkommande år blir knappast mindre om vi väntar till hösten. Tvärtom, så vet vi i höst mer om hur företagen, invånarna och välfärden har tagit sig igenom de kommande månaderna.

Det vi vet säkert i dag är att det som gällde i går, inte gäller imorgon. I grunden tror vi på att ge tidiga och goda planeringsförutsättningar för verksamheterna genom att lägga en budget i juni. Men detta år är inte som vilket annat år.

Att lägga fram en budget i november görs i många andra kommuner. För något decennium sedan var det även standard i Halmstads kommun. Gick det då, utan kris. Så går det nu – i en kris.

I gårdagens HP bjöd Alliansen in kommunens partier till en träff för att diskutera den fortsatta budgethanteringen. Vi socialdemokrater träffas gärna för att fortsatt diskutera brett hur budgetprocessen ska se ut.

Men om Alliansens inbjudan avser att förhandla fram en gemensam budget för 2021 med alla partier ser vi svårligen hur det ska gå till. Exempelvis skiljer sig vår politik avsevärt från SD:s.

En budget handlar alltid om prioriteringar. Skulle alternativet då vara att ta fram en ”opolitisk budget”, vilket har nämnts från Alliansen? Att prioritera bland fem miljarder skattekronor kan inte ske helt opolitiskt. Risken är också att svåra fast viktiga avvägningar skjuts på framtiden.

Vårt förslag står därför kvar om att i första hand skjuta fram beslut om budget till hösten. Hur detta och hela budgetprocessen ska gå till diskuterar vi gärna brett över partigränserna.

För att avsluta med där vi började. Vi är naturligtvis gärna med och diskuterar breda lösningar för att hantera den extraordinära händelsen med corona. Just därför behöver vi nu fokusera på den händelse och kris vi har att hantera nu. Men, som kommunfullmäktiges ordförande Andreas Bergman, sa på kommunfullmäktige häromdagen, så är det av yttersta vikt att demokratin kan fortsätta att verka.

I det ingår också att de politiska partierna med sina folkvalda representanter ges möjlighet att fortsätta att verka, granska och få sina förslag prövade.

Krissi Johansson (S)

kommunråd

Stefan Pålsson (S)

kommunråd