Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Hamnområdet utgör en stor del av vår investeringsbudget.”  Bild: Jari Välitalo
”Hamnområdet utgör en stor del av vår investeringsbudget.” Bild: Jari Välitalo

En budget för ett starkt och växande Halmstad

Med vårt förslag på mål och budget skapar vi en tydlig riktning – att Halmstad ska vara en stark och växande kommun med en pålitlig välfärd. Det skriver de fyra kommunråden i Ansvar för Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

På onsdag den 14 juni tar fullmäktige beslut om Halmstads kommuns mål och budget för 2024. I Ansvar för Halmstads förslag prioriterar vi en hög investeringstakt för att fortsätta bygga ett växande Halmstad och ger mer pengar till våra verksamheter för att kunna leverera en god välfärd även under tuffa ekonomiska tider.

Med pågående krig i Europa, inflation, höga räntor och stigande elpriser är det ekonomiska läget utmanande. Hela Kommunsverige kan nog vittna om likartat läge just nu och Halmstad är inget undantag.

Vi är dock övertygade om att vi måste fortsätta satsa på vår kommun även under svåra tider och väljer därför att lägga en budget som 2024 går med 30 miljoner kronor i underskott för att vi ska kunna få ut så mycket pengar som möjligt i våra verksamheter.

För hela planperioden 2024–2028 kommer vi att låna cirka fyra miljarder kronor. Det kan jämföras med kommunens nuvarande låneskuld på 800 miljoner kronor. Vi lånar så mycket pengar som vi ser är möjligt för att kunna upprätthålla en god välfärd och för att fortsätta bygga ut vår kommun med bland annat skolor och infrastruktur. Det är en balansgång att med en ansvarsfull politik kunna stötta våra verksamheter i svåra tider, utan att försätta kommande generationer i en ohållbar ekonomisk sits.

Effektiviseringar i kommunbudgeten finns för att sträva efter att använda skattepengar så effektivt som möjligt och betyder inte att en verksamhet på helheten får mindre pengar. För 2024 sänker vi effektiviseringskraven och tillför cirka 420 miljoner kronor mer på totalen till kommunens verksamheter än föregående år.

Samtidigt som vi ger mer medel till våra verksamheter så lägger vi en offensiv investeringsbudget. Vi måste fortsätta att investera i vår kommun även under tuffa tider. Vi ska bygga oss ur krisen för att skapa möjligheter för näringslivet, fler arbetstillfällen och för att inte hamna efter i byggandet av skolor igen. Med en förstärkning inom planarbetet är målet minst 800 nya bostäder årligen i kommunen.

Vi rekordinvesterar i skolbyggnationer för att möta en ökande befolkning och bli av med paviljonger. De kommande åren bygger vi 14 nya förskolor och 14 nya skolor runt om i kommunen. Bland annat nya skolor i Simlångsdalen och Oskarström.

Hamnområdet utgör en stor del av vår investeringsbudget. Under planperioden avsätter vi 510 miljoner kronor för att bygga ut bland annat Oceanhamnen och nya hamnstamspår för att möjliggöra mer klimatsmarta transporter och locka hit fler företag.

För att vara en framtidssäkrad kommun måste vi tänka miljömässigt hållbart i alla våra investeringar. Att förenkla mer kollektivt resande genom nya stationsstaden, genomföra klimatanpassningsåtgärder och möjliggöra etableringar för mer förnybar energi är några exempel.

Med vårt förslag på mål och budget skapar vi en tydlig riktning – att Halmstad ska vara en stark och växande kommun med en pålitlig välfärd, både i dag och i framtiden.

Stefan Pålsson (S)

kommunråd

Anna Fallkvist (M)

kommunråd

Ella Kardemark (KD)

kommunråd

Urszula Hansson (S)

kommunråd

Ansvar för Halmstad