Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vi ökar investeringsstödet för energieffektiva hyresrätter och studentbostäder. Bild: Christel Lind

En budget för ett starkare samhälle

Vi investerar i en kraftfull grön återstart av ekonomin. Industrins omställning snabbas på och klimatklivet förstärks och förlängs. Detta skriver fyra S-politiker från Halland tillsammans med finansminister Magdalena Andersson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Jobben är grunden för all politik vi socialdemokrater vill bedriva, vare sig det handlar om bättre sjukvård och äldreomsorg, fler poliser eller snabbare klimatomställning. Nu ska vi genomföra en kraftfull grön återstart av svensk ekonomi för att jobba Sverige ur krisen.

Hela samhället har kraftsamlat för att begränsa coronavirusets spridning. Trots detta har pandemin drabbat Sverige hårt. I Sverige och våra viktigaste exportländer stiger arbetslösheten. Det är ett samhällsproblem som angår oss alla. Tillåter vi arbetslösheten att bita sig fast riskerar vi vår gemensamma välfärd. Nu följer vi upp vårens historiska krispaket med en kraftfull budget för att jobba Sverige ur krisen. Vi ska inte tillbaka till det Sverige som var innan krisen – vi ska bygga något bättre.

Trots historiska krisåtgärder som korttidspermitteringarna har många blivit av med jobbet. Nu förlänger vi förbättringen av a-kassan och skapar nya möjligheter att ställa om till nästa jobb. Samtidigt genomför vi kraftfulla investeringar för att de nya jobben ska växa fram. Nästa år bidrar regeringens politik till 75 000 nya jobb i Sverige.

Vi investerar i en kraftfull grön återstart av ekonomin. Industrins omställning snabbas på och klimatklivet förstärks och förlängs. Vi ökar investeringsstödet för energieffektiva hyresrätter och studentbostäder med rimliga hyror samtidigt som vi skjuter till medel för att energieffektivisera och rusta upp flerbostadshus.

Investeringar i välfärden gör Sverige tryggare och skapar jobb. För Halland innebär regeringens tillskott 96,9 miljoner kronor mer. För Halmstad innebär regeringens tillskott 69,6 miljoner och för Hylte 7,3 miljoner för att hindra uppsägningar i välfärden. 129,2 miljoner tillförs Region Halland för att beta av vårdskulden. Samtidigt stärkts förlossningsvården.

Alla ska kunna se fram emot en trygg ålderdom. Halmstad får 41,5 miljoner och Hylte 4,6 miljoner för fler kunniga medarbetare och bättre arbetsmiljö i äldreomsorgen. För att fler ska utbilda sig till undersköterska eller vårdbiträde utökas äldreomsorgslyftet. Samtidigt får Hylte ett särskilt bidrag på 11,4 miljoner som kommer bidra till att stärka kommunen. 69 281 pensionärer i Halland får mer pengar i plånboken med höjda pensioner och sänkt skatt.

Under de goda åren har vi sparat i ladorna och rustat Sverige. Nu ska styrkan i svensk ekonomi komma hela Sverige till del med investeringar i framtidens jobb och ett starkare samhälle för alla.

Magdalena Andersson (S)

finansminister

Per Stané Persson (S)

regionråd Halland

Ronny Löfquist (S)

kommunstyrelsens ordförande Hylte

Krissi Johansson (S)

kommunråd Halmstad

Stefan Pålsson (S)

kommunråd Halmstad