Elexporten är en bortglömd klimatfråga

Den svenska elexporten kan öka klimatnyttan i hela EU. Det skriver Linda Burenius Magnusson från 100 % förnybart, som samlar svenska aktörer som vill driva på en omställning av det svenska energisystemet.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt 21/3. Det finns en mycket viktig men nästan helt bortglömd klimatfråga. Den uppmärksammas varken av kommunerna i Halland eller nationellt av regeringen, den politiska oppositionen och våra myndigheter. Det handlar om den svenska elexporten.

Vinden är en naturresurs och Sverige har bland de bästa förutsättningarna i världen för vindkraft, samtidigt som hela Europa har behov av förnybar el för att minska sina utsläpp från kolkraft.

Elproduktionen ingår i EU:s handelssystem för utsläppsrätter. Tidigare har det inte haft någon garanterad klimateffekt att svensk elexport trängt undan kolkraft i våra grannländer. Det samlade utsläppsutrymmet i hela systemet har varit förutbestämt. Om utsläppen minskade inom ett område kunde den öka inom ett annat. Detta lade en våt filt över alla verksamheter som omfattades av utsläppshandeln.

ANNONS

Men nu har EU ändrat utsläppshandeln, och plötsligt leder en utsläppsminskning i ett land till att EU:s samlade utsläpp faktiskt minskar i motsvarande grad.

Det gör att den svenska vindkraften om drygt 16 TWh per år, och nettoexporten av cirka 19 TWh el, får en direkt och mycket stor klimatnytta. Uppskattningsvis kan den svenska vindkraften reducera klimatutsläppen i EU med cirka 12 miljoner ton, vilket är mer än utsläppen från samtliga personbilar i Sverige (drygt tio miljoner ton).

Det gör också att de hushåll och företag som installerar solceller eller minskar sin elanvändning bidrar till att öka elexporten och därigenom minska klimatutsläppen.

Risken är stor att elexporten minskar i takt med att våra fordon och industrin elektrifieras och det byggs nya batterifabriker och serverhallar som kräver ökad elanvändning. Detta sker samtidigt som fyra kärnkraftsreaktorer avvecklas, eftersom de är gamla och olönsamma.

Lösningen ligger i en kombination av energi- effektivisering och kraftigt ökad förnybar elproduktion så att vi både kan elektrifiera Sverige, avveckla kärnkraften och behålla och helst öka vår elexport.

Parisavtalet slår fast att temperaturökningen måste hållas under två grader med sikte mot 1,5 grader. Det kräver att de globala utsläppen av koldioxid börjar minska senast år 2020. Den förnybara elproduktionen, och den svenska elexporten, kan bidra med snabba utsläppsminskningar.

ANNONS

Regeringen och oppositionen bör därför bygga vidare på energiöverenskommelsen och underlätta tillståndsprocesserna för ny förnybar elproduktion, förbättra elnäten, förstärka överföringskapaciteten till våra grannländer samt införa styrmedel för effektivare energianvändning.

Vad avser kommunerna i Halland göra för att öka den förnybara elproduktionen, med dess stora klimatnytta?

Linda Burenius Magnusson

ordförande 100% förnybart

Debatt

ANNONS