"Alldeles för mycket står på spel och åtgärderna som hittills har vidtagits för att hålla igång ekonomin i coronakrisen kommer inte att räcka på långa vägar."
"Alldeles för mycket står på spel och åtgärderna som hittills har vidtagits för att hålla igång ekonomin i coronakrisen kommer inte att räcka på långa vägar." Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomiskt blodbad om inte företagen räddas

Alldeles för mycket står på spel och åtgärderna som hittills har vidtagits för att hålla igång ekonomin i coronakrisen kommer inte att räcka på långa vägar. Det skriver EU-parlamentarikern Jörgen Warborn.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Följderna av coronavirusets framfart blir värre och värre för varje dag. Vid sidan av de rent medicinska utmaningarna och faran för mångas hälsa, lider samhället redan mycket allvarliga ekonomiska konsekvenser – som blir svårare för var dag som går.

Rapporterna från svenska företag är nattsvarta. Hotell, restauranger, butiker och reseföretag beskriver hur efterfrågan på deras varor och tjänster praktiskt taget har försvunnit. Nu börjar konsekvenserna också kännas långt in i tillverkningsindustrin. Vi står inför ett ekonomiskt blodbad redan inom någon vecka om inte mycket kraftfulla politiska åtgärder vidtas – och det är nu.

Coronakrisen liknar ingen annan ekonomisk kris som någon nu levande människa har upplevt. Om hela det produktiva samhället i praktiken stängs ned under flera veckors tid kommer följderna för ekonomi, arbetsmarknad och ytterst hundratusentals människor att vara ojämförligt stora. Tiotusentals i grunden livskraftiga företag riskerar att slås ut, med massarbetslöshet och gigantiskt mänskligt lidande som följd.

ANNONS

Det är hög tid för verklig krismedvetenhet om vad som står på spel. Åtgärderna för att stoppa coronaviruset måste vara effektiva och vägas mot sina konsekvenser på andra samhällsområden.

Det måste finnas mer effektiva sätt att säkra sjukvårdens funktionalitet än att stänga ned hela samhället runtomkring. Risken är annars en utveckling där hundratusentals blir arbetslösa, ohälsotalen skenar och sjukvården ändå klappar ihop. Hur mycket mänskligt lidande skulle inte det innebära?

Fokus här och nu måste vara att begränsa smittspridningen gentemot riskgrupper och att samhället i övrigt kan återgå till en så normal situation som möjligt. Att fortsätta vecka efter vecka i total osäkerhet och under överhängande risk för ännu större inskränkningar i vanliga människors vardagsliv kommer ha förödande konsekvenser både på kort sikt och för åratal framåt.

· Regeringen måste ta fram en tydlig plan för hur riskgrupper ska värnas samtidigt som friska och krya människor kan gå till jobbet och få hjulen att börja snurra igen. Svenska företag klarar inte veckor eller månader till av total osäkerhet. Många kommer inte ens att överleva dagar i nuvarande situation.

· Regeringen måste lyfta bort sjuklöneansvaret från företagen retroaktivt med start den 1 mars. Att genomföra förändringen först i april kommer inte att räcka för de företag som här och nu befinner sig i en akut likviditetsbrist.

ANNONS

· Regeringen behöver kraftigt sänka den höga uppskovsräntan som företagen åläggs när de vill skjuta upp sina skatteinbetalningar. Att ta ned räntan så nära noll som möjligt skulle ge ett nödvändigt andrum som kan rädda tusentals företag och arbetstillfällen.

· Direkta kontantstöd måste riktas mot de egenföretagare och småföretag som nu är hårt ansatta. Lånegarantier kommer inte att räcka, utan det behövs pengar ur statsbudgeten, utan krav på återbetalning. Det är helt nödvändigt om små butiker, restauranger och frisersalonger ska klara att rida ut stormen.

· Arbetsgivaravgiften måste tillfälligt slopas.

Här och nu behövs politisk krismedvetenhet. Alldeles för mycket står på spel och åtgärderna som hittills har vidtagits för att hålla igång ekonomin kommer inte att räcka på långa vägar. Svensk politik måste klara att ha två tankar i huvudet samtidigt: på effektivast möjliga sätt hindra smittspridningen till de som riskerar att fara riktigt illa – och rädda svenska jobb och företag. De mänskliga konsekvenserna kommer annars bli förödande.

Svenska företag behöver hjälp här och nu – allra helst i går. Att vänta på bättre tider duger inte.

Jörgen Warborn (M)

EU-parlamentariker

ANNONS