Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Den första kvinnan verkar nu som vicepresident i USA och i dag är fler kvinnor än män som läser högre utbildningar och fler kvinnor kommer i framtiden att investera sina sparpengar i aktier och fonder.” Bild: Henrik Montgomery/TT
”Den första kvinnan verkar nu som vicepresident i USA och i dag är fler kvinnor än män som läser högre utbildningar och fler kvinnor kommer i framtiden att investera sina sparpengar i aktier och fonder.” Bild: Henrik Montgomery/TT

Egna cash skapar större frihet för kvinnor

Aktiemarknaden är inte längre till för vita män i kostymer. Precis som på andra områden tar kvinnor mer plats. Det skriver tre liberaler.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Allt fler unga handlar på börsen visar ny statisk. På nyheterna fick vi för en tid sedan vi följa gymnasieeleven Amelie som, i stället för att hänga på Instagram eller Tiktok, lägger lunchrasten på att kolla börskurser och handla med aktier.

För Amelie handlar det inte om snabba cash utan ett övervägt investerande av de pengar hon förfogar över för att dessa ska växa. Fler kvinnor borde göra som Amelie. Låt oss ge tre skäl:

För det första. Kvinnors livsinkomst är i snitt 3,2 miljoner kronor lägre än männens. En del av förklaringen är att kvinnor i större utsträckning tar ut föräldraledighet, vabbar och arbetar deltid. Dessutom har kvinnor i lägre uträckning inkomster från kapital, till exempel avkastning från aktiesparande.

Den lägre livsinkomsten kan begränsa kvinnors frihet. Det finns kvinnor som inte kan lämna mannen som slår för att hon inte har råd med en egen bostad. Att tjäna sina egna pengar så att man kan stå på sina egna ben är en frihet som fler kvinnor har rätt att åtnjuta. Och att spara sina pengar så att de ger avkastning borde vara lika självklart oavsett om man är man eller kvinna.

För det andra. Företagande är bra. Företagande skapar arbetstillfällen. Företagande ger oss varor och tjänster att välja på och det genererar skatteintäkter som går till vår gemensamma skola, vård och omsorg.

Köper du en aktie köper du en del i ett företag och ger företaget möjlighet att växa och utvecklas så att fler kan anställas och mer skatteintäkter kan genereras. Sparpengar på ett sparkonto med nollränta ger ingen effekt varken för dig eller företagen. Sätter du i stället pengarna på exempelvis ett investeringssparkonto och köper aktier i företag som växer och utvecklas kan i stället dina pengar växa och ge dig avkastning.

Du bestämmer dessutom själv vilka företag du vill investera i. Den som vill göra en insats för miljön kan investera i bolag som utvecklas ny teknik för att minska koldioxidutsläppen, den som vill göra en insats för kvinnligt företagande kan investera i bolag ledda av kvinnor och så vidare.

För det tredje. Sparande är bra. Det är bra att ha ett sparkapital om något oförutsett händer. Kvinnor har generellt sett lägre pension än män och ett långsiktigt sparande kan göra livet efter pensionen lättare ekonomiskt. Vi behöver göra det enklare och mer lönsamt för folk att spara.

Investeringssparkonton (ISK) har inneburit en mindre sparrevolution för småsparare. Vi tycker det är dags att ta nästa steg. Låt de första 100 000 kronorna på investeringssparkontot vara skattefria. Då kan fler få upp ögonen för sparandet och våga prova på att handla med aktier.

Aktiemarknaden är inte längre till för vita män i kostymer. Precis som på andra områden, exempelvis politiken eller akademin, tar kvinnor mer plats. Glastak efter glastak sprängs.

Den första kvinnan verkar nu som vicepresident i USA och i dag är fler kvinnor än män som läser högre utbildningar och fler kvinnor kommer i framtiden att investera sina sparpengar i aktier och fonder. Fokus behöver ligga på att skapa incitament för fler kvinnor att öka sina kapitalinkomster. Fler borde göra som Amelie.

Gulan Avci (L)

riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson

Malin Danielsson (L)

riksdagsledamot

Lovisa Aldrin (L)

kommunråd Halmstad